Verzekeraar verlaagt zorgpremie, jij betaalt meer, hoe kan dat?

overstappen nog 3 dagen!

Heel veel Nederlanders hebben hun zorgverzekering afgesloten via een zogeheten collectiviteit. Dit kan zijn via je sportvereniging, werkgever of zelfs als je single bent. De afgelopen jaren zagen we dit steeds meer toenemen tot de meest krankzinnige collectiviteiten. Dit leverde je een korting op tot 10% op je zorgpremie.

Al in de voorgaande periode hebben we vanuit meerdere hoeken kritiek ontvangen via verschillende kanalen, zoals de Nederlandse Zorgautoriteit als de Autoriteit Consument en Markt maar ook vanuit de verzekeraars zelf. Vorig jaar is er dan ook besloten om te stoppen met deze collectiviteitskortingen. Dit zal stapsgewijs worden afgebouwd van 5% in 2020 naar geen korting per 2021.

Wat betekent deze wijziging voor jou?

Het kan dus goed zijn dat je vernomen hebt, dat de verzekeraar waarbij jij aangesloten bent, haar zorgpremie verlaagt. Echter door het stoppen van de collectiviteitskorting is het mogelijk dat jij volgend jaar meer gaat betalen dan je gewend was. Tijd dus om eens goed je zorgverzekering onder de loep te nemen. De korting weegt namelijk in veel gevallen niet meer op tegen de prijzen van de andere zorgverzekeraars. We zien veelal dat er goedkopere alternatieven zijn voor hetzelfde pakket zonder collectiviteitskorting.

Hoe start je met het vergelijken van je zorgverzekering?

Allereerst veranderen je zorgwensen regelmatig, bekijk daarom goed wat je huidige situatie is en welke kosten jij verwacht te gaan krijgen in 2020.

Bedenk welke soort polis je wenst, op dit moment zijn er vier verschillende polissen binnen het zorgstelsel. De verschillen tussen deze polissen hebben te maken met de keuzevrijheid van zorgverleners. Een uitleg over deze polissen kun je vinden in ons artikel: welke verschillende polissen zijn er in 2020.

Middels onze zorgvergelijker kun je daarna aangeven wat je specifieke wensen zijn voor jou als persoon. Maak ook altijd een vergelijking voor jezelf, want nagenoeg niemand kan dezelfde zorgpolis hebben als zijn/haar partner. Je zult zien, dat als je echt alle specifieke wensen op een rij zet, je allebei op een andere polis uit zult komen.

Heb je de zorgpremie met elkaar vergeleken, dan kan je eenvoudig en snel via onze website de zorgverzekering afsluiten bij de verzekeraar die het beste bij je past. Kom je er echt niet uit? Dan kun je te allen tijde even contact met onze helpdesk opnemen, die je met veel plezier helpt bij het afsluiten van een nieuwe zorgpolis voor de zorgverzekering van 2020.

Last Updated on 10 november 2023 by Team ZorgverzekeringWijzer

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.