861 euro voor hetzelfde basispakket, hoe kan dat?

verschil basispakket

Ben je gestart met je zorgverzekering vergelijken, dan valt er vervolgens direct op dat de prijzen enorm veel verschillen met elkaar! Hoe is dat mogelijk en wat zijn hiervan de oorzaken? In dit artikel leggen we je uit welke soorten polissen er zijn en hoe de prijzen van elkaar kunnen verschillen.

Verschil tussen de goedkoopste en de duurste polis

De goedkoopste zorgverzekering op dit moment, is die van zorgverzekeraar Zekur en bedraagt 85,95 euro per maand met een eigen risico van 885,-

De duurste zorgverzekering op dit moment, is die van zorgverzekeraar de Amersfoortse en koste 157,70 euro per maand met een eigen risico van 385,-

Ok, een klein beetje appels met peren vergelijken uiteraard, want bij de één maken we gebruik van het verhogen van het eigen risico en bij de ander niet. Dat is correct maar we willen deze gebruiken om het voorbeeld te geven van de mogelijkheden in de verschillen. Het verschil is dus 71,75 euro per maand ofwel 861 euro op jaarbasis!

Waarom zou je het eigen risico vrijwillig verhogen?

Het vrijwillig verhogen van het eigen risico kan je een besparing opleveren in 2021 van maximaal 25 euro per maand. Of het verstandig is om dit te doen en of dit bij jou past? Dat kun je terugvinden in een ander artikel: Het eigen risico vrijwillig verhogen ja of nee?

Wat zijn de verschillen in de hoofdlijnen

Iedere zorgverzekering heeft exact hetzelfde basispakket, de inhoud is gelijk voor iedereen, dit is bij wet geregeld. De prijzen van het basispakket kunnen wel verschillen, dit is namelijk geheel zelf in te vullen door de zorgverzekeraars maar heeft vooral te maken met de dekking van de polis.

Binnen het zorgstelsel op dit moment kennen wij vier verschillende polissen:

  • Budgetpolis, kenmerkt zich door een lage dekking met minimale keuzevrijheid, prijstechnisch gezien de goedkoopste polis
  • Naturapolis, kenmerkt zich door een dekking met maximaal 75% bij niet gecontracteerde zorg, prijstechnisch gezien de één na goedkoopste polis soort.
  • Combinatiepolis, kenmerkt zich door een dekking met maximaal 75% bij niet gecontracteerde zorg en maximaal 100% van het marktconforme tarief bij gecontracteerde zorg, prijstechnisch gezien de één na duurste polis.
  • Restitutiepolis, kenmerkt zich door volledige keuzevrijheid, en maximaal 100% dekking, van het marktconforme tarief bij niet gecontracteerde zorg, vaak de duurste polis.

Wees bewust van de risico’s bij niet gecontracteerde zorg. Het staat natuurlijk een ieder vrij om de zorgverzekering te kiezen die het beste bij hen past. Maar wees vooraf wel bewust dat je gebruik kunt maken van die zorgverlener of dat ziekenhuis waar je graag naartoe gaat. Indien deze niet is gecontracteerd dan kan dit soms tot in de honderden euro’s lopen die je aan extra kosten moet gaan maken. Dit kun je voorkomen door te kiezen voor een restitutiepolis ofwel vrije keuze zorgpolis voor een paar euro meer per maand. Je kunt deze polis selecteren tijdens de zorgverzekering vergelijken aan de bovenzijde van het filter.

Waar wacht je nog op, start nu dus direct met je zorgverzekering vergelijken en bespaar op een verantwoorde wijze!

 

 

Last Updated on 17 december 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.