Veel Nederlanders verhogen het eigen risico, is dat iets voor jou?

verhogen eigen risico

Wellicht hen je het de afgelopen periode al voorbij zien komen, het eigen risico van je zorgverzekering. Moet je dit nou verhogen of is dit gezien de daling voor het komende zorgseizoen niet meer rendabel? Wij zien in onze zorgvergelijker dat veel mensen kijken naar deze mogelijkheid. In dit artikel nemen wij je mee over wat verstandig is en wat juist niet.

Het eigen risico

Het eigen risico is wettelijk bepaald, dit staat al jaren vast op 385,- euro op jaarbasis voor iedereen. Dit zorgt ervoor dat indien jij zorgkosten gaat maken, je eerst aanspraak maakt op het eigen risico. Dit eigen risico is ooit zo bedacht om de kosten voor de zorgpremie omlaag te kunnen houden, en als je gebruik maakt van zorg betaal jij meer dan iemand die dit niet doet.

Naast het wettelijke verplichte eigen risico, bestaat er ook de mogelijkheid om dit eigen risico vrijwillig te verhogen naar 885,- euro. Bij sommige verzekeraars kun je ervoor kiezen dit met stappen van 100 euro te doen, bij andere is er de mogelijkheid te kiezen tussen 385 of 885 euro. Door het eigen risico te verhogen, geef jij aan het vertrouwen te hebben geen zorgkosten te maken. Wat het voor de zorgverzekeraars weer interessanter maakt om jou dan een korting te geven op de zorgpremie daar zij dan ook weinig kosten verwachten voor jou voor het komende jaar. Maar is dit voor een ieder wel zo geschikt om dit vrijwillige eigen risico te verhogen?

Verhogen van eigen risico, alleen als het kan!

We zien zelf ook dat alle kosten de afgelopen maanden flink zijn gestegen, denk hierbij aan de benzineprijzen, de elektriciteitsrekening of haal een brood bij de bakker. Het verhogen van het vrijwillige eigen risico kan een besparing opleveren op de zorgpremie. Maar doe dit niet uit bezuiniging, maar puur uit een afweging die je maakt op basis van of jij wel of niet verwacht zorgkosten te gaan maken volgend jaar.

Ben je gezond, en verwacht je volgend jaar geen kosten? Dan kun je ervoor kiezen om dit te realiseren, een dergelijke verhoging levert maximaal 200 euro aan korting op, op de jaarpremie van de zorgverzekering. Doe je dit samen met je partner? Dan levert dit 400 euro op, en dat is nagenoeg net het risico dat je loopt als een van de twee toch iets gaat mankeren het komende jaar.

Bekijken wat het jou kan opleveren?

Denk jij dat het verhogen van het eigen risico bij jou past, en kun jij financieel gezien het risico dragen dat als je iets krijgt dat je dit wel kunt betalen? Bekijk dan nu in de zorgvergelijker welke besparing dit voor jou kan opleveren voor de zorgverzekering van 2024. Klik hier om te starten met je zorgverzekering vergelijken.

 

Last Updated on 15 november 2023 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!