Tandarts in het basispakket

tandarts basispakket

De tandarts in het basispakket? Het leek een mooi voorstel vanuit de SP en Groenlinks-CDA de afgelopen periode. Zij dienden dan ook een motie in om dit mogelijk te maken voor de zorgverzekering 2025. Het ging hierbij om een basiscontrole van eenmaal per jaar voor alle verzekerden zonder daarvoor het eigen risico aan te spreken.

Tandarts in de basisverzekering?

De tandarts zit al tijden niet meer in de basisverzekering, althans niet de reguliere controle. Er zijn een aantal uitzonderingen waarbij dit wel het geval kan zijn namelijk:

  • De kosten voor de tandarts voor kinderen tot 18 jaar komt volledig uit het basispakket, met uitzondering van kronen, bruggen, beugels en implantaten.
  • Een “vast” kunstgebit, of het klikbaar is of niet valt binnen de dekking van het basispakket van de zorgverekering.  Overigens geldt hier wel weer een eigen bijdrage van 10 tot 25% voor het kunstgebit.
  • Niet reguliere tandheelkunde, valt binnen het basispakket van de zorgverzekering. Dit wordt vaak “bijzondere tandheelkunde” genoemd, hier kun je aan denken bij zorg rondom kanker in de mond. Kinderen met aangeboren afwijkingen zoals een schisis. Reguliere controles voor mensen met een (ernstige) lichamelijk of geestelijke beperking.

Voldoet u niet aan bovenstaande eisen? Dan komt de tandartscontrole niet uit het basispakket van de zorgverzekering.

Aanvullende verzekering voor de tandarts

Er zijn veel verschillende mogelijkheden om een aanvullende verzekering af te sluiten boven het basispakket voor de tandartscontrole en overige zaken die lopen bij de tandarts. Echter is dit niet altijd voordelig indien je in het bezit bent van een gezond gebit. We geven even een rekenvoorbeeld:

Karel gaat eenmaal per jaar naar de tandarts voor controle en heeft zelden gaatjes. De kosten voor hem zijn onderverdeeld in onderstaande tabel:

  • Periodieke tandartscontrole C002: 26,75 euro per keer
  • Rontgenfoto ter controle X10: 39,42 euro per foto
  • Gebitsreiniging 5 minuten M03: 31,56 euro per 5 minuten

(Bron: KNMT)

De totale kosten voor de tandartscontrole bedraagt 97,73 euro per bezoek. De goedkoopste aanvullende zorgverzekering voor de tandartsdekking is 9,75 euro per maand. Je hebt dan een verzekering die 75% van de kosten dekt tot 250 euro per jaar. Dat wil zeggen dat jij al ieder jaar voor 117,- euro betaald aan kosten voor een dekking van 250,- euro terwijl je dit mogelijk niet eens nodig hebt? Uiteraard is dit geen advies maar reken zelf uit wat de verwachte kosten zijn voor de tandartscontrole in 2024.

Heb jij vaak problemen met je gebit, dan kan het rendabel zijn om een dergelijke aanvullende zorgverzekering af te sluiten. Let wel indien je de pakketten kiest met de hoogste vergoedingen, dan geldt vaak een medische acceptatie. Dat wil zeggen dat je tandarts een verklaring moet geven dat jij op dat moment een goed gebit hebt waar geen te verwachten kosten zijn op korte termijn.

Tandartsverzekering vergelijken?

Uiteraard hebben wij middels onze zorgvergelijker de mogelijkheid om de tandzorg toe te voegen aan de overige opties. Zoals hierboven omschreven is het verstandig om te bekijken welke zaken jij nodig acht voor de zorgverzekering van 2025. Dit geldt niet alleen voor de tandartsendekking maar ook voor overige zaken zoals een brillendekking. Klik hier om te starten met je zorgverzekering vergelijken en bespaar op je kosten!

 

 

 

 

Last Updated on 1 februari 2024 by Team ZorgverzekeringWijzer

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!