Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

zorgfraude

Agressieve inkoopbeleid van zorgverzekeraar leidt tot meer fraude

3 jan 2014

Ondanks alle maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen om fraude in de zorg te reduceren, wordt er nog steeds voor een groot bedrag gefraudeerd. Het NZa schat de schade van fraude door zorgaanbieders op jaarbasis in op ongeveer 77,4 miljoen euro. De zorgautoriteit spoort zorgverzekeraars dan ook aan om declaraties nog beter te controleren.Volgens verschillende partijen in de zorg creëert de druk die toegepast wordt op zorgaanbieders juist meer fraude en wordt de zorg op deze manier op den lange duur niet goedkoper. Het doel achter deze agressieve inkoopmethoden is om zorgaanbieders zuinig om te gaan met hun budget maar de acties lijken hun doel voorbij te gaan.

Veel zorgaanbieders hebben voor dit jaar zorg moeten aanbieden voor minder dan de koopprijs om zo toch een contract te krijgen met zorgverzekeraars. Het behandelen van patiënten levert dus een nettoverlies op waardoor zorgaanbieders op andere manieren dit verlies goed moeten maken.

Naar verwachting zullen een aantal zorgaanbieders dan maar extra declaraties indienen om zo toch in ieder geval kiet te draaien. Sterker nog, volgens de cijfers van NZa gebeurt dit nu al. Een ziekenhuis beschikt over duizenden codes voor verschillende behandelingen waardoor het lastig is om z'n code te controleren en een menselijke fout al snel is gemaakt.

Volgens Chris Oomen van zorgverzekeraar DSW is het belangrijk dat de verhoudingen tussen zorgverzekeraar en zorgaanbieder beter in balans worden gebracht. Momenteel hebben de vier grotere zorgverzekeraars een dominante positie op de markt terwijl zorgaanbieders als ziekenhuizen losse instanties zijn. Een zorgverzekeraar als Achmea heeft dus behoorlijk veel macht over een enkele ziekenhuis directeur.

Heeft u een vorm van fraude ontdekt binnen uw declaraties van zorgverleners met betrekking tot uw zorgverzekering? Mail ons!

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.