Chronisch zieken laten geld liggen bij het overstappen

de goedkoopste zorgverzekering van 2024

De mensen die veel zorg nodig hebben (chronisch zieken), zijn het afgelopen jaar veel minder vaak overgestapt naar een andere zorgverzekeraar dan de mensen die minder tot geen zorg nodig hebben gehad. Dit is gebleken uit een onderzoek onder 1500 Nederlanders van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

Chronisch zieken bang voor afwijzing van zorgverzekeraars

De voornaamste reden die gegeven is tijdens het onderzoek bij de mensen die veel zorg gebruikten, is dat ze bang zijn om niet te worden geaccepteerd door de nieuwe zorgverzekeraar. De andere reden is dat ze denken dat ze alsnog extra kosten gaan maken doordat ze een andere polis aangaan (verborgen kosten).

Geen beperkende acceptatieregels bij zorgverzekeraars voor chronisch zieken

De ACM is van mening dat het onwenselijk is dat deze groepen drempels ervaren om een overstap te maken naar een andere zorgverzekeraar. Hier kunnen de zorgverzekeraars zich in verbeteren tijdens de komende overstapperiode voor de zorgverzekering 2020, om duidelijk te maken dat dit niet het geval is.

Een zorgverzekeraar is ten alle tijden verplicht je te accepteren voor de basisverzekering, ook gelden er geen medische acceptatie richtlijnen, indien de verzekerde overstapt naar een polis met dezelfde aanvullende zorgverzekering.

Voor welke pakketten gelden er aanvullende regels:

  • Op dit moment geldt er een acceptatie voor onbeperkte fysiotherapie
  • Indien men een tandpakket wenst met meer dan 750,- euro vergoeding op jaarbasis (niet bij alle verzekeraars)
  • Indien men kronen, bruggen, implantaten of orthodontie wenst in het pakket (niet bij alle verzekeraars)

Vanaf wanneer kun je weer overstappen?

Nu de angst wellicht enigszins is afgenomen om een overstap te maken naar een nieuwe zorgverzekering, vraag je jezelf wellicht af wanneer je kunt overstappen? Dit is mogelijk vanaf 12 november, vanaf dat moment kun je op de volgende pagina je zorgpremie vergelijken. Bovendien kun je ook een inschrijving maken voor de nieuwsbrief, dan ontvang je een email wanneer alle prijzen bekend zijn en helpen wij je graag om te bekijken welke pakketten aansluiten op je zorgbehoeften.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.