Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Belangenorganisaties: Kom niet aan het basispakket 2014

Belangenorganisaties: Kom niet aan het basispakket 2014

5 jun 2013

Naar aanleiding van een oproep van minister Schippers hebben belangenorganisaties in de zorg verschillende voorstellen om de zorg betaalbaarder te maken ingediend. In alle voorstellen hebben echter één ding gemeen: er moet niet bezuinigd worden op het basispakket.

De minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport vroeg afgelopen februari in het discussie programma Buitenhof een verzoek aan alle partijen in de zorg om mee te denken over de toekomst van de zorg. Welke vergoedingen kunnen uit het pakket geschrapt of geminderd worden? De doelstelling van Schippers is om de kosten in de hand te houden zodat mensen met een laag inkomen met dure medicijnen nog steeds geholpen kunnen worden.

Naar aanleiding van de oproep stuurde minister Schippers ook een brief naar negentien brancheorganisaties in de zorg. 14 van deze organisaties hebben inmiddels hun visie over de zorg omgezet in een voorstel en deze ingediend aan de minister. Een aantal thema's komen herhaaldelijk terug in de voorstellen van de organisaties.

Naast de notie dat het basispakket ongewijzigd moet blijven om de zorg toegankelijk te houden, zijn het overgrote deel van de organisaties eens dat er meer aandacht moet worden besteed aan verspilling in de zorg en het beter voorlichten over een gezonde levenswijze. Er wordt gesteld dat er miljoenen euro's zijn te besparen door dubbele behandelingen en het weggooien van ongebruikte medicijnen te voorkomen. Aan het actief promoten van een gezonde leefwijze zijn geen bedragen gekoppeld maar een onderzoek van Pricewaterhouse Coopers concludeert dat het investeren in een betere voorlichting goede resultaten teweeg kan brengen.

Een ander veel voorkomend onderwerp in de plannen van de zorgorganisaties is therapietrouw. Therapietrouw betekent het juist opvolgen van de instructies op de verpakkingen van de medicijnen en het advies van de dokter of therapeut. Adviesbureau Booz & Company geeft aan dat volgens hun berekeningen er 2,4 miljard euro bespaard kan worden wanneer patiënten de instructies beter opvolgen.

Minister Schippers heeft nog niet een reactie gegeven op alle voorstellen en plannen die zij heeft ontvangen. Zij heeft aangegeven dat zij de voorstellen pas van commentaar zal voorzien wanneer de deadline verstreken is en alle organisaties hun voorstel hebben ingediend. Dit zal pas september dit jaar zijn.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.