Fysiotherapie bij reuma terug in basispakket

vergoeding besnijdenis

Fysiotherapie bij reuma, althans bepaalde vormen, komen onder voorbehoud voor vier jaar terug in het basispakket van de zorgverzekering. Dit heeft minister Bruins (Medische Zorg) besloten op advies van het Zorginstituut Nederland. Het gaat hierbij om een testfase, de komende vier jaar, in onderzoeksvorm die ReumaNederland gezamenlijk met de KNGF gaat uitvoeren.

Voor wie geldt de vergoeding fysiotherapie bij reuma vanuit het basispakket?

De vergoeding van fysiotherapie bij reuma geldt in dit geval enkel voor patiënten met ernstige beperkingen door de reuma. Voor dit onderzoek zijn de patiënten met reumatische artritis en axiale spondyloartritis geselecteerd voor een periode van vier jaar. Dit zijn mensen die vaak met veel vermoeidheidsklachten lopen en stijf zijn, doordat de gewrichten ontstoken zijn. Door regelmatige behandelingen kan verergering van de klachten worden voorkomen, wat ook weer een gunstig effect heeft op de verhoogde kans op hart en vaatziekten indien men niet mobiel is. Dit zal ervoor zorgen dat er daadwerkelijke een kostenbesparing kan worden gerealiseerd door complicaties te voorkomen.

Er zijn al verschillende wetenschappelijke onderzoeken, die bewijzen dat fysiotherapie voor deze groepen een gunstig effect heeft op het bevorderen van conditie en spierkracht en dus het dagelijks functioneren. Naar aanleiding van dit onderzoek, bij een positief effect, zal uiteindelijk de behandeling definitief terug komen in het basispakket van de zorgverzekering. Goed nieuws dus voor de 238.000 patiënten die te maken hebben met Reumatoïde Artritis. Op dit moment geldt dit dus helaas nog niet voor iedereen!

Let op; je dient dus geselecteerd te zijn voor dit onderzoek om in aanmerking te komen voor de vergoeding vanuit het basispakket!

Fysiotherapie vergoedingen en de historie

In 2012 was het een bittere pil voor de mensen met reumatische klachten, deze aandoening is destijds geschrapt van de lijst chronische ziekten waarbij men direct in aanmerking kwam voor vergoedingen vanuit het basispakket. Direct hierna sprongen patiënten en patiëntenverenigingen in de bres, dit leverde, ondanks een stormvloed aan reacties, petities en moties weinig tot niets op en het besluit bleef staan.

Dit resulteerde in het feit dat de patiënten met reumatische klachten veelal het duurste aanvullende pakket van de zorgverzekering moesten kiezen om gebruik te kunnen blijven maken van de noodzakelijke zorg. Dit pakket was destijds redelijk beschikbaar zonder medische selectie voor deze groepen, echter door het continu uitkleden van de polissen heeft dit ervoor gezorgd dat je dit pakket zonder medische selectie nagenoeg niet meer kan selecteren. De consumenten moesten steeds vaker zelf de rekening betalen voor het verbeteren van hun eigen gezondheid.

Wat te doen als je niet in aanmerking komt voor het onderzoek?

Voldoe je niet aan de zogeheten inclusie criteria van het onderzoek, maar heb je wel daadwerkelijk veel zorg nodig? Dan kan het verstandig zijn om vanaf 12 november te starten met je zorgverzekering te vergelijken. Schrijf voor jezelf op welke zorg je daadwerkelijk verwacht nodig te hebben voor het komende “zorgseizoen”. Denk hierbij aan fysiotherapie, podotherapie, ergotherapie of orthopedisch schoeisel en ga daarna bekijken welke verzekeraars het beste pakket hebben dat aansluit op jouw wensen.

Net zoals ieder jaar zullen wij, samen met de KNGF, de komende zorgperiode weer zorg dragen voor een overzicht wat de beste polissen zijn voor de patiënten met reuma en andere aandoeningen die maximale fysiotherapie nodig hebben voor de zorgverzekering 2020.

 

 

Last Updated on 9 november 2019 by Alida

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.