Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Belastingdienst mag gegevens opvragen bij de zorgverzekeraar

Belastingdienst mag gegevens opvragen bij de zorgverzekeraar

1 jun 2013

Het Amsterdamse gerechtshof heeft onlangs een verrassend besluit genomen omtrent het opvragen van informatie door de belastingdienst. Het gerechtshof stelt de belastingdienst in het gelijk dat zij recht heeft om tijdens een onderzoek naar teveel opgegeven premies informatie op te vragen bij de zorgverzekeraar. De belastingdienst hoeft de desbetreffende persoon waarvan de informatie opgevraagd wordt niet van te voren op de hoogte te stellen.

In de desbetreffende zaak werd er in 2006 aftrekbare ziektekosten,waaronder € 2.538 aan nominale Zorgverzekeringwet premie, opgenomen. De belastingdienst geeft echter aan dat de persoon slechts eenmaal recht heeft op de aftrek van de standaard premie. Om haar claim kracht bij te zetten, heeft de belastingdienst informatie opgevraagd bij de zorgverzekeraar van de verschuldigde.

De verschuldigde is hierna naar het Amsterdamse gerechtshof gestapt om de claim van de belastingdienst te bevechten omdat de informatie op een onrechtmatige manier verkregen is. Het gerechtshof oordeelde echter dat volgens art. 53 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen de belastingdienst gemachtigd is om deze informatie op te vragen bij derden. De belastingdienst hoeft dit ook niet te vermelden aan de verschuldigde.

De verschuldigde is in hoger beroep gegaan maar de uitspraak blijft staan. Het zal dus in de toekomst toegestaan zijn voor de belastingdienst om informatie over zorgpremies op te vragen bij uw zorgverzekeraar. Het is dus belangrijk dat de informatie die opgegeven wordt aan de belastingdienst overeenkomt met de informatie die de zorgverzekeraar heeft.

 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.