Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

dubbele zorgpremie afgeschreven in januari

Consumenten die laat overstappen betaalt in januari vaak dubbel

4 jan 2014

Consumenten die in de laatste week van december van zorgverzekeraar wisselen, betalen de januari maand vaak dubbel. Volgens de Telegraaf zijn dit jaar meer dan honderdduizend Nederlanders de dupe van het dubbel innen van de zorgpremie van de maand januari. Vanaf november krijgen consumenten de mogelijkheid om over te stappen. Jaarlijks maken ongeveer een miljoen Nederlanders gebruik van deze optie. Wanneer er echter gekozen wordt om in de laatste week of laatste weken over te stappen, wordt de oude zorgverzekering pas afgesloten wanneer de automatisch incasso voor de maand januari al verwerkt is. Deze opdrachten worden namelijk medio december door de zorgverzekeraar al aan de bank gegeven.

Zorgverzekeraars bevestigen de gang van zaken en geven aan dat de procedure eenmaal moeilijk te veranderen is. Wanneer er voor gekozen wordt om de incasso-opdrachten later de versturen dan worden deze pas in medio of eind januari verwerkt. Automatische incasso's werken het beste wanneer deze vlak na het storten van het salaris worden verwerkt. Daarnaast volgt de zorgpremie van februari de zorgpremie van januari te snel op.

Dubbel afgeboekt en nu?

 

Consumenten die deze maand dubbel betalen zullen van hun oude zorgverzekeraar uiteraard wel hun geld teruggestort krijgen. Dit kan echter een week of langer in beslag nemen waardoor het dus raadzaam is om hier rekening mee te houden.

Het valt wellicht wel te verwijten dat zorgverzekeraars consumenten niet van te voren waarschuwen voor dit mogelijke probleem. De afgelopen weken hebben veel zorgverzekeraars juist extra veel reclame gemaakt om meer mensen over de streep te halen. De laatste dagen boden een aantal zorgverzekeraars zelfs de optie aan om geld terug te krijgen. Het is dan extra zuur dat de consument aanvankelijk extra geld voorschiet.

Het is niet duidelijk wat er gebeurd wanneer de automatische incasso van de oude zorgverzekeraar terugkaatst. Zullen de verzekerden alsnog automatisch een brief ontvangen om het bedrag handmatig over te maken of wordt het bedrag direct gecrediteerd. Het laatste zou uiteraard wenselijk zijn.

Tevreden over uw huidige zorgverzekering? Laat dan uw ervaring achter op de ervaringenpagina

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.