Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

huisartsen en zorgverzekering 2014

Huisarts kijkt niet naar zorgverzekering bij verwijzing

11 dec 2013

De afgelopen weken wordt er gediscussieerd of huisartsen verantwoordelijk moeten zijn voor het doorverwijzen van patiënten naar een zorgaanbieder die gedekt wordt door de zorgverzekeraar van de patiënt. Lang was het vanuit de kant van de huisartsen stil maar de LHV, de Landelijke Huisartsen Vereniging heeft inmiddels op de kwestie gereageerd.

Uit een rapportage van RTL Nieuws bleek dat huisartsen doorgaans geen rekening houden met de zorgverzekering van de patiënten bij het doorverwijzen. Omdat veel patiënten blindelings het advies van de huisarts volgen, houden zij geen rekening met het feit dat de behandeling wellicht niet of slechts gedeeltelijk gedekt wordt door hun zorgverzekeraar.

Naar aanleiding van de rapportage ontstonden er felle discussies. Partijen in de Tweede Kamer zijn het er over eens dat de huisarts rekening moet houden met de zorgverzekering van de patiënt en de patiënt doorverwijzen naar een zorgaanbieder waarmee de zorgverzekering van de patiënt een contract mee heeft afgesloten.

De Landelijke Huisartsen Vereniging is het hier echter niet mee eens. Uit een reactie laat de belangenorganisatie weten dat het niet de taak is van de huisarts om de patient erop te wijzen of zijn of haar zorgverzekering een behandeling dekt of niet dekt. Het doel van een huisarts is niet om als verzekeringsagent of tussenpersoon op de treden. De huisarts dient volgens de organisatie puur als portier tussen patiënt en ziekenhuis. 

De organisatie geeft aan dat wellicht huisartsen bereid zijn om brochures en flyers neer te leggen en posters op te hangen in de wachtkamer. Toch blijft de organisatie erbij dat het niet de plicht van de huisarts moet zijn om in te zien of een behandeling wel of niet vergoed wordt. 

Het is dus van belang dat als u een zogeheten "budgetpolis" heeft afgesloten of een restitutie verzekering dat u goed bekijkt bij welke zorgaanbieder uw zorgverzekering is aangesloten. Soms kunnen de vergoedingen van de zorgverzekeraar erg laag zijn en dient u het verschil tussen de kosten van de behandeling en de vergoeding zelf te betalen. 

 

Bron: RTLnieuws

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.