Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Nederlandse Zorgautoriteit oppert wijziging omtrent het vergoeden van kostbare medicijnen

Nederlandse Zorgautoriteit oppert wijziging omtrent het vergoeden van kostbare medicijnen

25 jul 2013

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft het plan geopperd om de afspraken rond het vergoeden van kostbare medicijnen te wijzigen. Het is de bedoeling dat zorgverzekeraars en ziekenhuizen meer vrijheid krijgen in het declareren van kostbare medicijnen. Het voorstel betreft een zogeheten add-on optie: kostbare medicijnen kunnen via deze optie afzonderlijk worden gedeclareerd.

Het zal natuurlijk niet zo maar mogelijk zijn om een medicijn via de add-on optie te declareren. Het ziekenhuis en de zorgverzekeraar moeten samen een verzoek indienen bij Nederlandse Zorgautoriteit om een bepaald medicijn af te schrijven als add-on. Voordat het verzoek goedgekeurd wordt, zal er eerst om een second opinion gevraagd worden.

De add-on optie is momenteel ook al van toepassing. Voor het afschrijven van een medicijn of behandeling als add-on worden wel extra eisen gesteld. In het geval van medicijnen kunnen alleen een selecte groep medicijnen op deze manier gedeclareerd worden.

De Nederlandse Zorgautoriteit geeft aan dat er ook haken en ogen aan dit plan zitten. Door de add-on optie toe te staan in het geval van kostbare medicijnen, bestaat de mogelijkheid dat zorgverzekeraars sneller medicijnen voorschrijven die prijziger zijn om deze dan via de add-on optie te declareren. Het resultaat is dat de kosten in de zorg op deze manier kunnen stijgen. De Nederlandse Zorgautoriteit stelt dan ook voor om de eisen voor de add-on optie minder zwaar te maken zodat deze optie op de juiste manier ingezet wordt.

Ook de manier waarop de medicijnen die op de lijst vanadd-ons terecht komen bepaald worden, zal moeten worden veranderd. De Nederlandse Zorgautoriteit wilt naar een onderscheiding op basis van medicijn toewerken. Momenteel worden medicijnen onderscheden op basis van actieve stoffen en soort medicijn. Door add-ons op basis van het medicijn zelf goed te keuren, is er meer informatie beschikbaar over welke medicijnen als add-ons beschikbaar zijn.

Het plan van de Nederlandse Zorgautoriteit is inmiddels ingediend aan het ministerie van Volksgezondheid

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.