Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Zorgverzekeraar CZ

Zorgverzekeraar CZ wil ziekenhuizen sluiten

14 jul 2012

Afgelopen week kwam de zorgverzekeraar CZ naar buiten met het feit, dat er best 15 ziekenhuizen gesloten kunnen worden om de zorgkosten te beperken. Deze ziekenhuizen kunnen gesloten worden zonder dat er problemen ontstaan of dat er ziekenhuizen tekort zijn in Nederland. De bestuursvoorzitter van CZ dhr. Van der Meeren bracht dit bericht naar buiten in het NCRV programma ‘Altijd Wat’. "Als er een ziekenhuis in Amsterdam wordt gesloten, heeft niemand daar last van. Er ontstaan daardoor geen wachtlijsten" aldus van Der Meeren.

De bestuursvoorzitter van het AMC in Amsterdam, Levi, is het hier misschien wel mee eens, maar vraagt zich sterk af waarom zorgverzekeraars dan nog een contract afsluiten met ziekenhuizen. "Als ze een ziekenhuis willen sluiten, kunnen ze dat morgen doen", aldus de bestuursvoorzitter Levi van het AMC in Amsterdam.

Volgens de bestuursvoorzitter van CZ zorgverzekeringen, dhr. Van der Meeren kan CZ ook winst behalen door enkele behandelingen van het zorgaanbod te schrappen. Volgens de bestuursvoorzitter worden er veel vaker dan nodig behandelingen uitgevoerd omdat niets doen geen geld in het laatje schuift. Op de momenten dat ziekenhuizen niet genoeg geld binnen zien komen wordt er niet meer gekeken naar het belang van patiënten maar naar het belang van de inkomsten. Bij sommige behandelingen wordt zelfs meer dan de helft enkel uitgevoerd voor het spekken van de kas van het ziekenhuis.

De behandelingen

De topman Levi van het AMC in Amsterdam erkent dat er inderdaad zeer vaak ten onrechte behandelingen worden uitgevoerd in het ziekenhuis die niet in het belang zijn van het patiënt. Volgens de topman is dit te danken aan de marktwerking die in Nederland heerst, waardoor de ziekenhuizen vooral zijn gericht op winst maken. Volgens CZ kunnen ziekenhuizen veel meer geld besparen en veel zuiniger werken door zich te specialiseren. Alle dure apparaten zouden over het land gespreid moeten worden en bepaalde operaties dienen niet meer uitgevoerd te worden. Hierdoor zouden de kosten van het ziekenhuizen een stuk omlaag gaan, waardoor de ziekenhuizen geen behandelingen meer hoeven uit te voeren om enkel winst te maken.

De Nederlandse zorgverzekeraar Achmea is het niet eens met de mening van de bestuursvoorzitter van CZ. De zorgverzekeraar vindt namelijk dat je niet zomaar kunt stellen dat er maar liefst 15 ziekenhuizen gesloten kunnen worden. Zorgverzekeraar Achmea reageert hier als volgt op; "Er kunnen wel ziekenhuizen dicht, maar wellicht komen er andere zorgvoorzieningen voor terug. Door juist de zorg anders en beter te organiseren bespaar je ook op kosten zonder dat er aan kwaliteit ingeleverd wordt."

Het NVZ (De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen) staat ervoor, dat meer ziekenhuizen in Nederland zich gaan specialiseren. Dit levert namelijk zoals eerder beschreven ook de nodige besparing op. Tevens is het voordeel hiervan dat er dan ook geen ziekenhuizen gesloten hoeven te worden. Een ziekenhuis sluiten is namelijk zeer nadelig voor sommige inwoners van Nederland. Een aantal inwoners krijgt dan te maken met langere reistijden en hogere reiskosten voor een behandeling, of een bezoek aan een familielid die is opgenomen in het ziekenhuis. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.