Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Zorgverzekeraars zien stijging fraude met declaraties

Zorgverzekeraars zien stijging fraude met declaraties

15 jul 2014

De zorgverzekeraars hebben afgelopen jaar al aangekondigd zich meer te gaan focussen op de declaraties en fraude. Zij vinden het onacceptabel dat het geld van de premiebetalers onjuist wordt gespendeerd. Juist hierom zijn ze deze acties gestart. Met slimmere tools en meer inspanning binnen de bedrijven hopen de zorgverzekeraars fraude tegen te gaan. Ook o.a. door een gezamenlijk collectief ''Zinnige zorg, Zuivere rekening.''

 

Dit heeft geresulteerd in het feit dat de zorgverzekeraars 9,4 miljoen euro aan frauduleuze declaraties hebben kunnen blokkeren, een stijging van 3,4 miljoen euro ten opzichte van 2012. In totaliteit hebben de zorgverzekeraars 329 miljoen euro bespaard door de betaalde declaraties achteraf te controleren. Denk hierbij aan het onderzoek of de behandeling passend was bij de zorgvraag en de declaratie niet te hoog was voor de gegeven behandelingen.

 

De onregelmatigheden die gevonden zijn bedroegen 27 miljoen euro. Echter is hier dan niet altijd sprake van fraude. Men spreekt van fraude wanneer er bewust of opzettelijk gehandeld is, waardoor er voordeel uit gehaald is. De frauduleuze declaraties komen vooral uit het Persoons Gebonden Budget (PGB), maar ook uit de farmacie en de ziekenhuizen.

 

Fraudeoverzicht zorgverzekeraars nederland

 

  • 2011:  7,7 miljoen
  • 2012: 6 miljoen
  • 2013 9,4 miljoen

 

Zorgverzekeraars gaan door met controle

 

De zorgverzekeraars blijven deze actie continueren om zoveel mogelijk geld wat ten onrechte is verstrekt terug te halen bij de instanties. Op die manier werken zij mee om de zorg betaalbaar te houden. Buiten de inmiddels genomen maatregelen zijn zij ook bezig om de zorgnota's duidelijker te maken, waardoor de consument zelf ook kan kijken of de rekening volstaat met de behandeling die is uitgevoerd. 

 

Wat zijn uw ervaringen met fraude in de zorg? Heeft u dit meegemaakt of heeft u een mooi voorbeeld? Laat uw reactie achter via social media of op onze website!

 

Bron: ZN

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.