Vergoeding osteopathie

Wat is osteopathie?

Osteopathie is een manuele geneeswijze, welke is gericht op het vinden en behandelen van stoornissen in mobiliteit van gewrichten en weefsels. Het doel van een osteopaat is de gezondheid van de patiënt te optimaliseren. De osteopaten in Europa zijn meestal fysiotherapeut of manueel therapeut van origine en hebben hierna nog een vijfjarige opleiding gevolgd tot osteopaat. De osteopaat weet hoe de lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en op welke manier ze elkaar kunnen beïnvloeden. Bij fysieke klachten kunnen soms geen oorzaken gevonden worden. De osteopaat kan dit echter vaak wel vinden omdat de klacht soms in een ander deel van het lichaam optreedt dan waar de oorzaak zit.

osteopathie vergoeding 2019
Bij osteopathie wordt bij de behandeling de werking van het hele lichaam meegenomen

Kan ik worden behandeld door een osteopaat?

Osteopathie is een veilige behandelmethode. Osteopathie is gericht op beweging. Beweeglijkheid in het lichaam is nodig om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Het is een manuele therapie welke gericht is op het vinden en beperken van bewegingsbeperkingen. Deze beperkingen kunnen ten grondslag liggen aan de klachten die de patiënt heeft. Een osteopaat benadert het lichaam als één geheel en werkt uitsluitend met zijn handen. Patiënten die al jarenlang klachten hadden en dachten dat deze onoplosbaar leken, kunnen worden geholpen door een osteopaat. Osteopathie richt zich op drie verschillende bewegende systemen in het lichaam:

  • Het bewegingsapparaat (botten, gewrichten en spieren)
  • Orgaansysteem (organen en hun omringende vliezen, bloedvaten en lymfestelsel)
  • Craniosacrale systeem (schedelbotten, ruggenmergvlies, wervelkolom en hersenvochtcirculatie)

Wanneer een patiënt voor de eerste keer bij de osteopaat komt, vraagt deze naar de klacht, de leefwijze en de ziektegeschiedenis. Zo probeert de osteopaat te achterhalen in welk bewegingssysteem de oorzaak ligt van de klacht. Na dit gesprek volgt een uitgebreid lichamelijk onderzoek. De patiënt staat in ondergoed en moet afwisselend zitten en liggen. Zo onderzoekt hij door welk bewegingsverlies het lichaam niet meer uit zichzelf herstelt. Hierna wordt een behandelplan opgesteld.

Welke vergoeding krijg ik voor osteopathie?

Osteopathie valt onder de alternatieve geneeswijzen. Bijna alle Nederlandse zorgverzekeraars bieden alternatieven geneeswijzen aan, in hun aanvullende pakketten. De hoogte van de vergoedingen is geheel afhankelijk van de zorgverzekeraar. Alternatieve geneeswijze zit nooit in het basispakket. Wanneer je veel gebruik wilt gaan maken van alternatieve geneeswijzen, is het aan te raden de aanvullende verzekeringen van je zorgverzekeraar goed door te lezen. Zo kun je je verzekeren voor alternatieven geneeswijzen in het aanvullend pakket wat het beste bij je past. De vergoedingen verschillen zeer per aanvullend pakket en per verzekeraar. De vergoedingen verschillen van circa 200 euro tot en met circa 1000 euro per jaar. De meeste osteopaten zijn aangesloten bij de beroepsorganisatie Nederlandse vereniging voor osteopathie. Sommige verzekeraars laten osteopathie vallen onder beweegzorg. Hier geldt een andere vergoeding. Onder dit artikel kun je een keuze maken, van welke zorgverzekeraar je de vergoeding voor osteopathie wilt zien.