Vergoeding Alternatieve geneeswijzen 2024

De Nederlandse bevolking weet de weg naar de alternatieve geneeswijzen steeds meer te vinden, regelmatig gebeurt dit in combinatie met de reguliere “westerse” zorg. Meer dan een miljoen Nederlanders maakt gebruik van alternatieve geneeswijzen. Ook blijkt, uit recentelijk onderzoek, dat 60% van de Nederlanders, wel interesse heeft in alternatieve geneeswijzen, maar hier nog nooit gebruik van heeft gemaakt. Middels dit artikel willen wij je uitleggen wat de vergoeding alternatieve geneeswijzen zijn voor jouw behandeling en zorgverzekeraar.

Wat zit er in het basispakket?

Daar de alternatieve geneeswijzen niet in het basispakket van de zorgverzekering zitten, kan men zich hiervoor aanvullend verzekeren. Steeds meer zorgverzekeraars zien het belang in van deze vorm van zorg en hebben hun aanvullende pakketten hierop aangepast. Het is slim om even goed te kijken naar de aanvullende pakketten. Bij de ene zorgverzekeraar, valt de zorg en medicatie namelijk onder één pakket en bij de andere zorgverzekeraar, valt het in aparte pakketten. De vergoedingen kunnen hierdoor soms hoger uitpakken als verwacht.

alternatieve geneeswijzen vergoeding 2019
acupunctuur is een veel gebruikte vorm van alternatieve geneeswijze

Welke mogelijkheden kan je kiezen voor deze behandelingen

In de vergelijkingsmodule kunt je naast bijvoorbeeld het aantal fysiotherapie behandelingen en de hoogte van je tandartsverzekering, kiezen voor een vergoeding voor alternatieve geneeswijzen. Je kunt kiezen voor geen vergoeding, 200 euro, 500 euro en 700 euro. De kosten voor een consult voor een behandeling kunnen behoorlijk variëren. Wanneer je een behandelaar kiest welke aangesloten is bij een beroepsvereniging, kun je bij de beroepsvereniging navraag doen naar de gemiddelde kosten voor een consult. Ook zorgt een beroepsvereniging voor afstemming van behandeling tussen de verschillende behandelaars en zorgt in veel gevallen voor de benodigde scholing.

Maak je een aantal keer per jaar gebruik van bijvoorbeeld acupunctuur, dan kom je prima uit met een vergoeding van 200 euro. Ga je een langdurig behandel traject in dan is de keuze voor 500 euro of 700 euro wellicht een betere optie. Let op! Sommige verzekeraars willen dat de behandelaar is aangesloten bij een beroepsgroep of is aangesloten bij de zorgverzekeraar zelf.

Welke soorten alternatieve geneeswijzen zijn er?

Het aanbod binnen de alternatieve geneeswijzen is erg breed. Er zijn veel verschillende soorten aanbieders. De bekendste en meest gekozen groepen zijn:

Via onze vergoedingen vergelijker kun je eenvoudig een selectie maken in één van de vele takken binnen de alternatieve geneeswijzen. Mocht je daarna een selectie willen maken van deze zorgverzekeraar, dan ga je automatisch verder naar de vergelijker. Zo kun je exact zien wat er naast de alternatieve geneeswijzen in het aanvullende pakket zit en aan welke voorwaarden men moet voldoen van de betreffende verzekeraar. Je kunt deze hierna vergelijken met derden.

Hoe hoog is de vergoeding alternatieve geneeswijzen 2024?

Verzekerden hebben recht op (gedeeltelijke) vergoeding van alternatieve geneeswijzen als aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Welke voorwaarden dat zijn, kan per verzekeraar verschillen. De voorwaarden op een rij:

  • Je hebt een aanvullende zorgverzekering, die recht geeft op vergoeding van alternatieve geneeswijzen
  • De therapeut is aangesloten bij een beroepsvereniging die door de zorgverzekeraar wordt erkend op grond van de polisvoorwaarden.
  • De factuur die je van de therapeut krijgt voor de behandeling of therapie, dient ook aan bepaalde voorwaarden te voldoen, zoals verschillende codes waaronder AGB-codes
  • Soms moet de therapeut beschikken over medische- of psychosociale basiskennis.

Sommige zorgverzekeraars stellen nog afwijkende voorwaarden, raadpleeg je zorgverzekering om je hier verder in te verdiepen. Heb je nog vragen, of kunnen wij je ergens bij helpen, bekijk dan de zorgvergelijker om je zorgverzekering te vergelijken met alternatieve geneeswijzen