Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding anticonceptie 2019

Wat is de Vergoeding voor anticonceptie?

De meeste vrouwen uit Nederland kiezen voor; een sterilisatie, de pil of het hormoonstaafje ‘Mirena’. Alle genoemde methodes worden niet vergoed, vanaf 21 jarige leeftijd, in de basisverzekering van de Nederlandse zorgverzekeringen (een sterilisatie wordt nooit uitgevoerd onder de leeftijd van 21 jaar). Hierdoor lopen voor de verzekerden die enkel een basisverzekering hebben, de kosten hoog op. Daarom is het aan te raden voor de verzekerde die anticonceptie gebruiken om zich aanvullend te verzekeren. Dat vermindert de kosten van de anticonceptie en de verzekerde krijgt uiteraard nog veel meer andere voordelen. Voor personen tussen de 18 en 20 jaar geldt dat wel het wettelijke eigen risico hiervoor gebruikt kan worden, indien je dit al hebt betaald, dan is het verder gratis. 

 

Wat betekent anticonceptie?

Het woord anticonceptie is een verzamelnaam voor de vele technieken die bestaan om een zwangerschap na geslachtsgemeenschap te voorkomen. Door middel van anticonceptie wordt er voorkomen dat een zaadcel van de man bij de eicel van de vrouw kan komen of dat het embryo zich kan innestelen in de baarmoeder van de vrouw. Ook bestaat er hormonale anticonceptie. Bij deze anticonceptie blokkeren hormonen de ovulatie en/of belemmeren de innesteling van een embryo in de baarmoeder.

Welke hormonale anticonceptie zijn er?

Er zijn meerdere vormen van hormonale anticonceptie;

De anticonceptiepil
De anticonceptiepil (ook wel de pil) is de meest gebruikte methode van anticonceptie in Nederland. Elke dag moet de vrouw een pil slikken. Na 3 weken volgt een stopweek. In deze week wordt de vrouw ongesteld. De pil is één van de meest betrouwbare vormen van anticonceptie. 3 op de 1000 vrouwen wordt toch zwanger, meestal door verkeerd gebruik. Anticonceptie wordt verdeeld in 3 categorieën:

  • Hormonale anticonceptie
  • Niet hormonale anticonceptie
  • Definitieve operatieve methoden

vergoeding anticonceptie pil 2019
De pil mag niet worden vergeten!

Hormoonstaafje
Het hormoonstaafje (ook wel Implanon) is een anticonceptiemethode, waarbij er een staafje binnenhuids aan de binnenzijde van de bovenarm wordt geplaatst. Dit hormoonstaafje zorgt door middel van hormonen dat de vrouw twee tot drie jaar lang niet meer aan anticonceptie hoeft te denken. Na het plaatsen heeft de vrouw soms nog licht bloedverlies, het kan echter ook voorkomen dat je helemaal niet meer ongesteld wordt. De betrouwbaarheid is groot, mits het staafje door een kundige arts wordt ingebracht.

vergoeding Hormoonstaafje 2019
Het hormoonstaafje wordt onder de huid ingebracht

Prikpil
De prikpil is een methode waarbij de gebruiker eens per 3 maanden een injectie krijgt van de dokter (in de bilspier of spier in de bovenarm of onderhuids in de huid van de buik of het bovenbeen). Deze injectie geeft het lichaam zoveel hormonen dat het de komende 3 maanden beschermd is tegen een zwangerschap. De menstruatie kan verminderen, of zelfs uitblijven. Wanneer de vrouw de injectie elke 3 maanden op tijd bij de dokter haalt is het een zeer betrouwbare methode.

vergoeding prikpil  2019
De prikpil wordt door middel van een injectie toegediend

Hormoonspiraaltje (mirena)
Het hormoonspiraaltje, beter bekend als Mirena, wordt door de huisarts of gynaecoloog geplaatst in de baarmoeder. Na het inbrengen is de vrouw voor 5 jaar beschermd tegen een zwangerschap. Tevens blijft vaak de ongesteldheid geheel weg. Het hormoonspiraaltje is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.

vergoeding mirena spiraal 2019
Het hoormoonspiraaltje beschermt 5 jaar tegen zwangerschap

Hormoonring 
De hormoonring, ook bekend als nuvaring, wordt op de eerste dag van de menstruatie vaginaal ingebracht. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een tampon. De ring kan drie weken blijven zitten waarna er een ringvrije week wordt ingelast. In deze week wordt de vrouw ongesteld. De ring is zeer betrouwbaar bij goed gebruik. De ring kan 3 uur per dag uit (zonder gevolgen) als het als lastig wordt ervaren tijdens bijvoorbeeld de geslachtsgemeenschap.

vergoeding hormoonring 2019
De hormoonring wordt vaginaal ingebracht

Anticonceptiepleister
Net als bij de orale anticonceptiepil wordt de pleister 3 weken gedragen waarna er een stopweek volgt. In deze week wordt de vrouw ongesteld. De pleister werkt een week, dus deze moet wekelijks op dezelfde dag verschoond worden. Bij correct gebruik is de pleister even betrouwbaar als de orale anticonceptiepil. 

vergoeding anticonceptie pleister 2019
De anticonceptiepleister werkt 3 weken

Morning-afterpil
Zoals de naam het al zegt, is dit geen preventieve anticonceptie. Deze pil kan ingenomen worden na de geslachtsgemeenschap als de preventie methode bijvoorbeeld vergeten is en een zwangerschap ongewenst is. Als deze pil binnen 72 uur ingenomen wordt, kan dit de kans op zwangerschap verkleinen.

vergoeding morning after pil 2019

De morning-afterpil wordt gebruikt na geslachtsgemeenschap

Zijn er naast hormonale anticonceptie ook andere vormen van anticonceptie? 

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie welke niet werken door het toedienen van hormonen. Dit zijn onder andere:

Condoom
Het condoom zorgt ervoor dat de zaadcellen van de man niet bij de eicel van de vrouw in de buurt kan komen. Bij een juist gebruik van het condoom wordt 96% van de vrouwen niet zwanger. Een aantal zorgverzekeraars geeft zelfs een aantal condooms gratis binnen het basispakket!

vergoeding condooms 2019
Soms worden bij een zorgverzekering gratis condooms verstrekt

Koperspiraaltje
Het koperspiraaltje wordt door de huisarts of gynaecoloog ingebracht in de baarmoeder. Na plaatsing is de vrouw voor 5 jaar beschermd tegen zwangerschap. Het spiraaltje geeft een lichaamsvreemde reactie in het baarmoederslijmvlies wat versterkt wordt door koper. In tegenstelling tot het hormoonspiraaltje wordt de vrouw wel ongesteld. Het is een zeer betrouwbare vorm van anticonceptie.

vergoeding koperspiraal anticonceptie 2019
Het koperspiraaltje wordt door een arts in de baarmoeder ingebracht

Sterilisatie van de vrouw
Een sterilisatie bij de vrouw is het onvruchtbaar maken door afsluiting van de eileider. Het is een definitieve, ingrijpende ingreep. Daarom wordt deze enkel uitgevoerd als de vrouw geen kinderwens meer heeft of helemaal niet gehad heeft. Na deze operatie is zwangerschap niet meer mogelijk.

Sterilisatie van de man
Een sterilisatie bij de man is het onvruchtbaar maken door afsluiting van de zaadleider. Dit is een zeer kleine ingreep. Een hersteloperatie is wel mogelijk, maar geeft lang niet altijd het gewenste resultaat.

Wil je meer informatie over anticonceptie dan kunt terecht op de website van Stichting Anticonceptie Nederland.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding anticonceptie 2019 scoort gemiddeld: 12 2,7 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.