Vergoeding geneesmiddelen 2021

Waar worden medicijnen voor gebruikt? 

Een geneesmiddel (medicijn/medicament) is een chemische stof. Het kan ook een complex van chemische stoffen zijn. Een geneesmiddel oefent een bepaalde werking op het lichaam uit. Bijna alle geneesmiddelen hebben ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerking van een geneesmiddel is misselijkheid. Een geneesmiddel hoeft niet altijd te genezen. Geneesmiddelen zijn:

  • middelen voor een te hoog cholesterolgehalte
  • middelen voor een te hoge bloeddruk
  • middelen met een preventieve werking, bijvoorbeeld bij migraine
  • middelen om een diagnose te stellen
  • middelen met een genezende werking

In Nederland wordt de kwaliteit, werkzaamheid en de risico’s van geneesmiddelen bewaakt door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Dit College is verantwoordelijk voor het toelaten van de geneesmiddelen.

medicijnen geneesmiddelen zorgverzekering vergelijken 2019
Medicijnen zijn er in vele verschillende soorten

Heeft ieder geneesmiddel een bijsluiter?

Het is wettelijk verplicht om elk geneesmiddel te voorzien van een bijsluiter. In een bijsluiter wordt belangrijke informatie gegeven voor de gebruiker van het geneesmiddel. Voorbeelden van informatie in een bijsluiter:

  • wanneer mag je het middel niet gebruiken
  • wanneer moet je extra voorzichtig zijn bij gebruik van dit middel
  • gebruik bij zwangerschap en borstvoeding
  • welke stoffen zitten in dit middel
  • hoe bewaar je dit middel
  • bijwerkingen van dit middel.

Krijg je voor ieder medicijn een vergoeding van de zorgverzekering?

Wanneer je medicijnen krijgt voorgeschreven door je huisarts of medisch specialist, krijg je in de meeste gevallen de vergoeding vanuit de basisverzekering. Het kan voorkomen dat je een eigen bijdrage moet betalen. Het kan zo zijn dat de zorgverzekeraar heeft gekozen om alleen de goedkoopste variant te vergoeden. Voor niet geregistreerde medicijnen krijg je geen vergoeding. In bijzondere omstandigheden kan vergoeding mogelijk zijn.

Waarom is er een eigen bijdrage voor medicatie?

Wanneer je een eigen bijdrage moet betalen, dan heeft dat een reden. Op grond van de werking worden medicijnen ingedeeld in een groep. Alle medicijnen in dezelfde groep, bevatten dezelfde werkzame stof. De prijzen van deze medicijnen kunnen van elkaar verschillen. Per medicijnen groep geldt een maximale vergoeding uit de basisverzekering. Is de prijs van het medicijn, welke jij nodig hebt hoger, dan moet je bijbetalen. Een aanvullende verzekering kan uitkomst bieden en de eigen bijdrage vergoeden.

Bovenaan de pagina kun je een selectie maken voor wat betreft het overzicht van medicatie en de vergoedingen per zorgverzekeraar. Per medicijn is aangegeven wat de vergoeding is per zorgverzekeraar.