Vergoeding Besnijdenis 2025

Wat is een besnijdenis?

Een besnijdenis, ook wel circumcisie genoemd, is het verwijderen van de voorhuid van het mannelijk geslachtsorgaan. De ingreep wordt of uit religieuze (o.a. Jodendom, Islam) of uit medische overwegingen uitgevoerd. Medische redenen kunnen zijn: een te nauwe voorhuid, waardoor er problemen kunnen optreden tijdens het plassen, een erectie of geslachtsgemeenschap. Indien dit het betreft krijg je een vergoeding besnijdenis anders niet, in dit artikel leggen wij het je uit! Als een jongen wordt geboren zijn de eikel en de voorhuid meestal tot één geheel verkleefd. Rond de leeftijd van vier jaar is het mogelijk de voorhuid voorzichtig terug te schuiven. Als dit nog niet goed mogelijk is, dan is het belangrijk om dit niet te forceren. Het gevolg hiervan kan zijn dat er scheurtjes in de huid worden veroorzaakt, hierdoor ontstaan littekens en kan de voorhuid nauwer worden. De voorhuid komt bij de meeste jongens vanzelf los.

Wanneer krijg je een vergoeding voor een besnijdenis uit het basispakket?

Bij een aantal aandoeningen is het nodig een besnijdenis uit te voeren. Enkele medische reden voor een besnijdenis zijn:
  • Bij phimosis kan de voorhuid van het mannelijk geslachtsorgaan nauwelijks of niet worden teruggetrokken over de eikel. Dit kan zijn veroorzaakt doordat de voorhuid herhaaldelijk is geïnfecteerd of het is aangeboren.
  • Bij paraphimosis  is de voorhuid teruggetrokken hierdoor kan de voorhuid niet over de eikel worden teruggeschoven.
  • Balanitis  is een ontsteking van de eikel die herhaaldelijk terugkomt. Vaak is ook een deel van de voorhuid ontstoken. Indien de voorhuid en de eikel zijn ontstoken is er sprake van balanoposthitis.

Welke varianten van een besnijdenis zijn er?

  • Losjes besneden worden; bij het rondom wegsnijden van de voorhuid kan er een deel van de huidplooi blijven staan
  • Strak besneden worden; de huidplooi wordt in zijn geheel weggesneden, waardoor de penishuid in erectie nog nauwelijks over de schacht kan worden bewogen
  • Een lage besnijdenis; het litteken ligt vlak onder de rand van de eikel
  • Een hoge besnijdenis; het litteken ligt hoger op de schacht van het geslachtsdeel, een deel van het binnenblad van de voorhuid is hierbij teruggevouwen over het mannelijke geslachtsdeel
  • Frenulotomie; het doormidden snijden van het frenulum (voorhuidsbandje)
  • Dorsal Slit; de voorhuid wordt alleen ingesneden aan de rugzijde van de penis
  • Verwijdings- of Z-plastiek; door middel van een Z-vormige incisie wordt de voorhuid van het mannelijke geslachtsdeel wijder gemaakt.

Wat is de vergoeding voor een besnijdenis?

Een besnijdenis wordt in het wettelijke basispakket niet vergoed. Het is belangrijk om je aanvullend te verzekeren. Een besnijdenis wordt in de meeste gevallen enkel vergoed, wanneer het een medische oorzaak heeft. Enkele zorgverzekeraars verstrekken ook een  (gedeeltelijke) vergoeding van besnijdenissen vanuit religieuze redenen. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering staan alle vergoedingen vermeld, waar je recht op hebt. In de onderstaande tabel staat de vergoeding per zorgverzekeraar aangegeven. Bekijk de aanvullende verzekeringen door te starten met je zorgverzekering vergelijken