Vergoeding buikwandcorrectie 2025

Wanneer kan een buikwandcorrectie nodig zijn?

Een buikwandcorrectie is een operatie waarbij een overschot aan huid wordt verwijderd. Dit overschot kan zijn veroorzaakt door verschillende redenen:
  • veroudering van de huid
  • zwangerschap
  • gewichtsverlies
  • ziekte
Soms is het niet alleen noodzakelijk om de overtollige huid te verwijderen, maar moet ook de navel worden verplaatst. Een buikwandcorrectie staat niet garant voor een perfect uitziende buik. Het resultaat is dat de overtollige huid is verwijderd na de correctie. Na de operatie blijven er wel littekens zichtbaar. Een buikwandcorrectie geeft voor de patiënt meestal wel een tevreden gevoel. Men is immers verlost van de ‘hangbuik’. Na een correctie kan de huid onder de navel gevoelloos zijn, dit kan van tijdelijke aard zijn, maar ook blijvend. Het resultaat is ook afhankelijk van de kwaliteit van de buikspieren. De buik kan na de correctie nog wat bol blijven indien de buikspieren slap of uitgerekt zijn. Tijdens je eerste bezoek aan de plastisch chirurg worden er foto’s van je buik gemaakt. Er wordt besproken of een buikwandcorrectie mogelijk is voor jou. Indien er sprake is van overgewicht, kan er geen buikwandcorrectie plaatsvinden. Overgewicht verhoogt de kans op nabloedingen en infecties. buikwandcorrectie 2019 Een buikwandcorrectie kan nodig zijn na een lange tijd afvallen na het volgen van een dieetprogramma

Wat gebeurt er voor dat de buikwandcorrectie plaats vindt?

Een bepaald aantal uur voor de operatie mag je niet meer eten. Je mag nog wel drinken, het volgende is toegestaan:
  • thee
  • zwarte koffie
  • bouillon
  • limonadesiroop
Roken voor de ingreep wordt ook afgeraden. Voordat je naar de operatiekamer wordt gebracht, krijg je ter voorkoming van bloedstolling een injectie. Er wordt een infuus aangebracht in een bloedvat. Een infuus is nodig om de narcosemiddelen, vocht en medicijnen toe te dienen.

Hoe wordt een buikwandcorrectie uitgevoerd?

De operatie wordt altijd onder narcose uitgevoerd. De buikwand wordt losgemaakt van de onderliggende spierlaag. Er wordt om de navel heen gesneden, zodat deze op zijn plaats blijft. De huid wordt strak aangetrokken, hierna wordt het onderhuidse vetweefsel en de overtollige huid verwijderd. Om te zorgen dat de navel weer naar buiten komt maakt de chirurg een gaatje in de buikhuid. Op die plaats wordt de navel in gehecht. Het wondvocht moet worden afgevoerd, daarom worden er tijdens de operatie een aantal slangetjes (drains) aangebracht. Deze slangetjes worden verwijderd voordat je weer naar huis gaat. Er worden pleisters op de wond aangebracht ter bevordering van genezing van de wond. Deze pleisters zijn bestand tegen water. Als je thuis bent, kun je gewoon douchen. De pleisters mogen na twee weken worden verwijderd.  De aangebrachte hechtingen lossen vanzelf op. De operatie duurt ongeveer twee uur. Je verblijft gemiddeld één tot drie dagen in het ziekenhuis.

Wat zijn de leefregels na een buikwandcorrectie?

Het is niet nodig om bedrust te nemen. Wel is het belangrijk dat je het rustig aan doet. Indien je conditie goed is, mag je na een week weer lichte werkzaamheden verrichten. De eerste vier weken wordt sporten afgeraden. Overleg met je arts, wanneer en met welke intentie, je het sporten weer kan hervatten. Bij wondpijn mag je paracetamol gebruiken. Om spanning op het litteken te voorkomen, wordt aangeraden om je lichaam niet totaal te strekken tijdens het lopen. Als er een zwelling van de buik optreedt of een enorme pijn wordt ervaren, neem dan altijd contact op met je arts.

Wat is de vergoeding voor een buikwandcorrectie?

Een buikwandcorrectie komt niet voor vergoeding in aanmerking, omdat het een cosmetische operatie is. Er zijn uitzonderingen waarbij een vergoeding voor een buikwandcorrectie wel mogelijk is. Als een buikwandcorrectie moet worden uitgevoerd omdat de ‘hangbuik’ is ontstaan door een bepaalde ziekte of een verminking, ten gevolge van een ongeval, kan je zorgverzekeraar een vergoeding geven. Neem altijd vooraf contact met je zorgverzekering op, om na te gaan of je in aanmerking komt voor een vergoeding van deze operatie. Indien er een vergoeding wordt gegeven. moet de verzekeraar meestal eerst toestemming geven voordat je wordt geopereerd.