Vergoeding diabetes 2025

Diabetes melitus (suikerziekte)

Diabetes mellitus, beter bekend als suikerziekte, is een chronische ziekte. De patiënt met diabetes kan de bloedsuikerspiegel niet zelf in evenwicht houden. Het woord suikerziekte wordt bij de medici liever niet gebruikt, omdat het een verkeerde indruk van de ziekte geeft (het niet meer mogen eten van suiker, wat niet klopt). Meestal wordt bij hen gesproken over diabetes. Het hormoon insuline regelt de bloedsuikerspiegel in het lichaam. De alvleesklier maakt dit hormoon. Als de insuline niet goed werkt, loopt het bloedsuikergehalte te hoog op. Als er lang veel suiker in het bloed zit, is dat erg ongezond. Hierom is het erg belangrijk om diabetes zo vroeg mogelijk te ontdekken en te behandelen. Bloedsuiker heet officieel bloedglucose. Glucose is de brandstof voor het lichaam, waarop alle spieren en organen werken. Het is dus onmisbaar. De mens haalt glucose uit koolhydraten in de voeding. De glucose die hieruit gehaald wordt, komt in het bloed terecht als bloedsuiker en gaat naar alle lichaamscellen voor energie.

Twee soorten diabetes

Diabetes type 1

Bij diabetes type 1 maakt het lichaam zelf helemaal geen insuline meer aan. Het eigen afweersysteem van de patiënt met diabetes type 1 is de oorzaak, een auto-immuunziekte. Het afweersysteem vergist zich in zijn functie en vernielt de cellen die insuline aanmaken. De oorzaak is nog niet bekend. Het begint waarschijnlijk met een erfelijke aanleg. Van de tien mensen met diabetes, heeft er één diabetes type 1. Het komt veel minder vaak voor dan diabetes type 2. Het heeft echter grote invloed op iemands leven en op de andere familieleden. De behandeling is namelijk erg ingrijpend; er moet elke dag bloedsuiker gecontroleerd en insuline gespoten worden (of er moet een insulinepomp gedragen worden). Diabetes type 1 heette vroeger ook wel jeugddiabetes, omdat het vaak ontdekt wordt op jonge leeftijd. Op elke leeftijd kan men echter diabetes type 1 krijgen. Het is belangrijk met diabetes type 1 op tijd naar de dokter te gaan. Zonder behandeling van deze ziekte, blijven er te veel suikers in het bloed zitten. Iemand kan erg ziek zijn wanneer het bloedsuiker echt heel hoog is. De persoon kan flauwvallen of zelfs in coma raken.

Kenmerken bij diabetes type 1

  • Dorst en veel plassen
  • Afvallen zonder dat daar een reden voor is
  • Ziek en beroerd voelen
  • Veel honger hebben, of juist helemaal niet
  • Wazig zien
  • Misselijk of overgeven

Diabetes type 2

Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Het lichaam reageert ook niet meer goed op insuline. Overgewicht, weinig beweging, oudere leeftijd en erfelijke aanleg vergroten de kans op deze vorm van diabetes. Cholesterol en bloeddruk zijn ook vaak te hoog. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal medicatie, voedings- en bewegingsadviezen. Soms moet er ook insuline gespoten worden. Van de tien mensen met diabetes, hebben er negen diabetes type 2. Vaak hebben mensen al jaren diabetes type 2 voor de aandoening ontdekt wordt. Veel klachten zijn namelijk erg vaag. Diabetes type 2 heette vroeger ook wel ouderdomsdiabetes. Het komt echter ook vaak bij jongere mensen voor. Wie gezond leeft, heeft minder kans op diabetes type 2. Je kunt echter ook gezond leven en toch diabetes type 2 krijgen. Diabetes type 2 begint erg langzaam, het wordt nauwelijks opgemerkt. Veel van de klachten zijn vaag. Het kan voorkomen dat mensen jarenlang klachten hebben voordat ze naar de huisarts gaan. Type 2 is vaak te herkennen aan één of meer van deze klachten:
  • Dorst en veel plassen
  • Vermoeid zijn
  • Last van de ogen, branderige en rode ogen, wazig beeld, dubbel zien of slecht zien
  • Wondjes die slecht genezen
  • Bij het lopen kan kortademigheid of pijn in de benen optreden
  • Infecties die vaak terug komen, hiervan komt blaasontsteking vaak voor

Vergoeding diabetes

Behandelingen met betrekking tot diabetes worden in veel gevallen vergoed door de basisverzekering. Voor de vergoeding voor meetapparatuur kun je meer informatie vinden in het artikel bloedsuikermeter.