Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding diabetesonderzoek 2019

Wat is preventief diabetesonderzoek?

Diabetes ofwel suikerziekte is een aandoening waar ongeveer een miljoen Nederlanders aan lijden. Bij diabetes heeft het lichaam problemen om de bloedsuiker op peil te houden. Suiker ofwel glucose wordt in het lichaam verwerkt door insuline afkomstig uit de alvleesklier. Nu zijn er twee typen Diabetes. Bij Diabetes type 1 maakt het lichaam geen  insuline aan om de glucose te kunnen verwerken. Het is een auto-immuunziekte  Dit betekent dat het afweersysteem zich vergist en niet alleen alle ziektes opruimt uit het lichaam, maar ook de cellen die insuline aanmaken. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Dat is het hormoon die de bloedsuikerspiegel regelt.  De insuline is als het ware onzichtbaar en kan zijn werk niet goed doen. Eerst maakt het lichaam extra insuline aan maar later steeds minder. In beide gevallen loopt het glucosegehalte in het bloed op, hiernaast zijn het cholesterol gehalte en de bloeddruk ook verhoogd, dus het is belangrijk om diabetes goed te behandelen.

Type 1 diabetes is genetische bepaald en de enige behandeling is het inspuiten van insuline of het dragen van een insulinepompje. Type 2 diabetes wordt ook wel ouderdomsdiabetes genoemd omdat de voornaamste oorzaak een ongezonde levensstijl en ouderdom is. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn om type 2 diabetes te ontwikkelen. Aangezien er bij type 2 diabetes nog wel insuline wordt aangemaakt maar het lichaam er ongevoelig voor is, kan de behandeling bestaan uit medicatie die de gevoeligheid voor insuline verhogen en de alvleesklier aanzetten tot productie van meer insuline. Het is heel simpel om vast te stellen of je diabetes hebt. Je kunt hiervoor het beste naar je huisarts gaan. Door middel van bloedonderzoek wordt de hoogte van je bloedglucose bepaald. Als deze boven de normaalwaarden uitkomt, kan worden aangenomen dat je lijdt aan diabetes. Ook wordt het C-peptide en insuline gehalte bepaald om te onderzoeken welke type diabetes je hebt. Momenteel is diabetes nog niet te genezen.

Wat is de vergoeding voor preventief diabetesonderzoek?

De vergoeding naar het onderzoek of je diabetes mellitus ofwel DM hebt, wordt betaald vanuit het basispakket van je zorgverzekering. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!


Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.