Vergoeding ergotherapie 2025

Ergotherapie

Ergotherapie is een behandeling die zich richt op de dagelijkse activiteiten van de cliënt. De cliënt van een ergotherapeut heeft – door geestelijke of lichamelijke klachten – allerlei praktische problemen in het uitvoeren van normale bewegingen in het dagelijks leven. Bij een bezoek aan een ergotherapeut, wordt de cliënt ondersteund en begeleid om de problemen in zijn dagelijkse leven te beperken. De cliënten van een ergotherapeut hebben bijvoorbeeld moeite met:

  • Het huishouden
  • De dagelijkse persoonlijke verzorging
  • Het uitvoeren van werk, studies of hobby’s

De ergotherapeut doet er – samen met zijn cliënt – alles aan om deze problemen aan te pakken, met als doel de cliënt zijn dagelijks leven zo gemakkelijk en pijnloos te laten leiden.

De ergotherapeut is er ook voor kinderen. Hij observeert kinderen die bijvoorbeeld moeite hebben met planmatig werken en geeft adviezen hoe hier mee om te gaan als leerkracht en ouders. Er worden adviezen gegeven over bijvoorbeeld de pengreep, met welke dikte potloden het kind het beste kan werken en er kunnen cursussen gegeven worden over (voorbereidend) schrijven door de ergotherapeut. Doordat de ergotherapeut in de natuurlijke omgeving van de klas meekijkt, zijn de adviezen daarop gericht en bruikbaar in de praktijk. Er kan ook extra geoefend worden in de praktijk van de ergotherapeut.

Vergoeding ergotherapie

Ergotherapie voor kinderen

Wat zijn de vergoedingen voor ergotherapie van mijn verzekeraar?

Ergotherapie, een behandeling welke hulp kan bieden aan het ondersteunen en begeleiden bij het uitvoeren van de normale bewegingen in het dagelijkse leven. Dit kan zijn het huishouden, beoefenen van sporten, of de persoonlijke verzorging maar ook kleinere praktischere zaken zoals welke dikte van een potlood een kind moet gebruiken om goed te schrijven.

De ergotherapeut doet dit op een planmatige manier en maakt per individu een plan om het probleem van de zorgvrager aan te pakken. Deze behandeling is er op gericht dat de zorgvrager probleemloos en pijnvrij zijn dagelijkse taken kan uitvoeren.

Wat kost ergotherapie in 2025?

Een gemiddelde behandeling van een ergotherapeut ligt in 2025 gemiddeld op 80 euro per uur. Gelukkig hoef je dit niet allemaal zelf te betalen, de eerste 10 uur zitten namelijk in het basispakket van uw zorgverzekering. Heb je geen aanvullende zorgverzekering afgesloten dan dien je daarna wel de kosten voor deze therapie zelf te betalen. Uiteraard geldt er voor de 10 behandelingsuren die in het basispakket zitten wel het wettelijke verplichte eigen risico van 385 euro per jaar. Het verplichte eigen risico geldt uiteraard niet voor kinderen onder de 18 jaar.

Welke zorgverzekering vergoedt het maximale aan ergotherapie?

Er zijn slechts een aantal zorgverzekeraars die het maximale aan ergotherapie vergoeden per jaar. De meeste kiezen ervoor om slechts 2 tot 4 uur per jaar in hun polis te verwerken. Een groot aantal vergoeden dit ook voor de mantelzorgers van de zorgvrager.

Let wel de zorgverzekeraars kunnen een medische selectieprocedure starten bij het aanvragen van deze producten. Je kunt dan een vragenlijst verwachten die je dient te beantwoorden voor je deze polissen kunt afsluiten. Het betreft hier een onbeperkt pakket voor ergotherapie maar bevat vaak ook andere producten onbeperkt, dit resulteert in het feit dat de premie voor de aanvullende zorgverzekering aanzienlijk zal zijn.

Waarom kiezen voor ergotherapie?

Ergotherapie is zorg op maat; de zorg wordt aangepast aan de specifieke wensen van de cliënt. Het is een goede behandeling om weer zo normaal mogelijk te kunnen functioneren in de leef-, woon- en werkomgeving.

De ergotherapeut overlegt met andere betrokken disciplines (b.v. arts, fysiotherapeut) om een zo compleet mogelijk beeld te krijgen van de cliënt. De behandeling die hierna wordt aangeboden, is niet gericht op de ziekte maar op de beperkingen waar de cliënt tegen aanloopt in het dagelijks leven. De cliënt wordt ondersteund in het opnieuw leren uitvoeren van bepaalde vaardigheden. Tevens kan het ook een groot verschil geven, wanneer de cliënt leert bepaalde activiteiten op een andere manier te doen dan hij voorheen deed.

Dit kan namelijk het genees- of pijn proces beïnvloeden. Een ander voordeel van een bezoek aan de ergotherapeut, is dat deze ook de eventuele levenspartner kan adviseren. Hierdoor wordt zowel de cliënt als de levenspartner volledig ondersteund. Bij ernstige medische aandoeningen, kijkt de ergotherapeut ook mee naar tijdelijke of permanente hulpmiddelen of woningaanpassingen.

Wie komt er in aanmerking voor ergotherapie?

De zorgvrager die door een aandoening beperkingen heeft in zijn dagelijkse leven komt in aanmerking voor ergotherapie. Deze behandelingen van een ergotherapeut zijn vooral zinvol voor personen die bijvoorbeeld:

  • Moeite hebben met de handen en/of armen goed te gebruiken
  • Moeite hebben met lopen of pijn hebben bij het zitten
  • Stoornissen hebben in denk functies of stemmingswisselingen
  • Problemen hebben met aandacht, het geheugen of vermoeidheid.

De bovengenoemde aandoeningen kunnen namelijk veel gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de persoonlijke dagelijkse zorg, de huishoudelijke zorg of de zorg voor de kinderen.

Vergoeding ergotherapie 2025

Ergotherapie is opgenomen in het basispakket van alle zorgverzekeraars. Iedereen heeft recht op 10 uur ergotherapie per kalenderjaar. Sommige verzekeraars vergoeden meer in de aanvullende zorgverzekering. De polis van je zorgverzekeraar biedt daarover meer inzicht.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.