Vergoeding kraamzorg thuis 2025

Waarom thuis bevallen?

Veel vrouwen kiezen ervoor om thuis te bevallen. Met de goede kraamzorg in Nederland is dat mogelijk. Een goede voorbereiding van de bevalling is noodzakelijk. Het bed waarin de vrouw gaat bevallen moet op klossen staan, omdat dit belangrijk is voor de verloskundige. Het kraampakket moet o.a. tijdig aanwezig zijn, de verloskundige kan alle informatie geven die belangrijk is voor een thuisbevalling. De vergoeding voor de kraamzorg thuis in 2021 wordt onderin dit artikel beschreven.

Wat doet een kraamverzorgende?

De kraamverzorgende is aanwezig bij de bevalling om de verloskundige te assisteren. Tevens heeft de kraamverzorgende de taak om de vrouw en haar partner te ondersteunen tijdens de bevalling. Ze is verantwoordelijk voor de verzorging en begeleiding van de moeder en de baby. De kraamverzorgende is in bijna alle gevallen vrouwelijk. Dit komt doordat mannen vrijwel nooit voor deze beroepskeuze kiezen. De kraamverzorgende weet alles over de gezondheid van een pasgeboren baby:
  • zij heeft een signalerende functie
  • indien er bij moeder of kind veranderende omstandigheden worden opgemerkt t.a.v. hun gezondheid, wordt dit bij de verloskundige gemeld, indien nodig neemt de verloskundige contact op met een arts
  • je wordt door de kraamverzorgende uitgebreid geïnformeerd over de verzorging van je baby
  • je wordt begeleid bij het geven van borst- of flesvoeding
  • je kunt ook de emotionele aspecten met haar bespreken
  • de taak van de kraamverzorgende thuis is, op enkele uitzonderingen na, hetzelfde als in een kraamhotel. Als een bevalling thuis heeft plaatsgevonden is de kraamverzorgende een aantal (afgesproken) uren per dag aanwezig. De huishoudelijke taken, die direct met moeder of kind te maken hebben, worden ook door haar verricht

Welke vergoeding krijg je voor de kraamzorg wanneer zij bij je thuis komen?

Er wordt een vergoeding verstrekt vanuit de basisverzekering van je zorgverzekering. Er geldt geen eigen risico voor deze vergoeding. Je dient wel een eigen bijdrage te betalen. Bij de meeste zorgverzekeraars kun je een aanvullende verzekering afsluiten, waarin is opgenomen, dat je een (gedeeltelijke) vergoeding krijgt voor de eigen bijdrage die je moet betalen voor kraamzorg. Voor een vergoeding vanuit de aanvullende zorgverzekering geldt geen eigen risico. In de polisvoorwaarden van je zorgverzekering, wordt vermeld welk bedrag je als eigen bijdrage moet betalen en de vergoeding waar je recht op hebt. Wil je meer informatie over diverse onderwerpen gerelateerd aan het onderwerp kraamzorg? Meer informatie is te vinden op de hoofdpagina zwangerschap & bevalling of kraamzorg.