Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding kronen en bruggen 2019

Wat is er binnen de gespecialiseerde tandzorg allemaal mogelijk?

De werkzaamheden en mogelijkheden binnen het specialisme tandheelkunde zijn heel uitgebreid. Men kan buiten een jaarlijkse controle en het aanpakken van tandbederf, ook binnen het specialisme terecht voor onder andere kronen, bruggen en inlays.

 

Wat zijn kronen?

De kroon van de tand is het zichtbare bovenste deel van de kies of de tand. Dit deel van de kies of tand is veel kleiner dan het overige deel van de tand. De buitenkant van de kroon bestaat uit een hele harde stof, genaamd glazuur. De rest van de kies of de tand bestaat uit tandbeen. Het tandbeen van de tand is minder hard dan glazuur, binnen in de tand lopen daarnaast ook nog diverse bloedvaten en zenuwen. Naast de natuurlijke kroon die zojuist beschreven is, kan de zorgvrager ook gebruik maken van een kunstmatige kroon. Deze kunstmatige kroon is een kapje van keramiek of metaal dat precies past over een afgeslepen tand of kies en hieraan wordt vastgelijmd. Een kunstmatige kroon wordt door de tandspecialist gebruikt wanneer er onvoldoende houvast is voor een vulling door tandbederf van een groot deel van de tand of kies. Daarnaast kunnen er ook cosmetische redenen voor zijn; hierbij wordt er vooral gekeken naar slecht gevormde of verkleurde tanden en kiezen binnen de mond van de zorgvrager.
 

kronen zorgverzekering
Een kroon is een kapje over een tand of kies

Wat zijn bruggen binnen de tandzorg?

Een brug is een duurzame vervanging voor de tanden en de kiezen van de zorgvrager. Een tandarts kan met behulp van een brug een aantal ontbrekende tanden of kiezen binnen de mond van de zorgvrager vervangen. Een brug zit binnen het gebit van de zorgvrager vast met twee pijlers. Deze pijlers zijn afgeslepen tanden of kiezen aan weerszijde van de open ruimte van de ontbrekende tanden of kiezen. Een brug bestaat uit minimaal twee kronen. Wanneer het tussendeel (dummy) geplaatst wordt, bestaat deze uit één of meer tanden of kiezen.  Bruggen houden de oorspronkelijke vorm en functie zoveel mogelijk aan. De behandeling van een brug is veel ingewikkelder dan voor een vulling. Bij een brug zijn er over het algemeen veel meer afspraken nodig voordat de brug uiteindelijk geplaatst kan worden.

 

Wat zijn Inlays? 

Binnen het specialisme tandheelkunde staat de term inlay of onlay (inlegvulling) voor een vulling die bestaat uit solide materiaal zoals goud, keramiek, titaan, porselein of galvanisch keramiek (een combinatie van goud en keramiek). Dit solide materiaal wordt door de tandheelkunde zodanig gevormd dat het precies past om de uitsparing van de tand. De inlay wordt hierbij aangebracht door een composietlijn die binnen het specialisme ook wel cement wordt genoemd. Deze techniek wordt vooral toegepast om de schade aan een tand of kies door bijvoorbeeld tandbederf te herstellen.

 

Wat zijn de vergoedingen voor kronen en bruggen?

Wanneer de zorgvrager enkel over een basisverzekering beschikt worden de bovenstaande behandelingen binnen de tandheelkunde niet vergoed. Deze behandelingen zijn namelijk niet opgenomen in de wettelijk gestelde basisverzekering. Wanneer de verzekerde een aanvullende verzekering heeft bij de zorgverzekeraar worden deze behandelingen wel vergoed. Toch is de vergoeding afhankelijk van het aanvullende pakket dat de verzekerde heeft afgesloten bij de zorgverzekeraar. Elk aanvullend pakket heeft namelijk zijn eigen specifieke vergoedingen. Het is daarom ook erg verstandig om eerst alle aanvullende pakketten goed met elkaar te vergelijken. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding kronen en bruggen 2019 scoort gemiddeld: 4 3,8 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.