Vergoeding pruiken 2025

Wanneer is een pruik nodig?

Één van de meest gevreesde bijwerkingen bij chemotherapie is haaruitval. Dit komt omdat chemotherapie zowel de kankercellen als de gezonde cellen in het lichaam vernietigt. De cellen die het meest risico lopen om vernietigd te worden zijn de cellen die het snelst groeien, waaronder de haarcellen. Bestraling van het hoofd kan er ook voor zorgen dat er haaruitval ontstaat. Naast bestraling en chemotherapie, zijn er ook bepaalde ziektes welke haaruitval veroorzaken.

Ben je na chemotherapie altijd toegewezen op een pruik?

Personen die hun haren verliezen als gevolg van chemotherapie hebben sterk het gevoel dat ze een deel van zichzelf verliezen. Haarverlies als gevolg van chemotherapie is van tijdelijke aard. De haarwortels blijven gezond en na de laatste kuur komt het haar weer terug. Er zijn mensen die kiezen om blootshoofds rond te blijven lopen of met een sjaaltje. Vaak is het koud om plots blootshoofds rond te moeten lopen, dan is een pruik een goede oplossing.

Wanneer moet een pruik aangemeten worden?

Wanneer de patiënt een pruik wilt hebben, kan deze het beste direct aangemeten worden terwijl hij/zij nog haar heeft. Dan is de pruik op tijd klaar voordat het haar echt gaat uitvallen. De pruikenmaker krijgt ook in dit vroege stadium nog een beter idee van wie de patiënt werkelijk is, dan wanneer deze volledig kaal langskomt. Pruiken vergoedingen Pruiken zijn er in allerlei vormen en maten Wanneer een patiënt aan chemotherapie gaat beginnen krijgt hij/zij via het ziekenhuis allerlei informatieboekjes. Zo ook over een eventuele pruik. In de folders staan allerlei modellen van pruiken die te bestellen zijn bij de pruikenwinkel. De pruiken worden na bestellen volledig op de juiste kleur geleverd. Tevens worden de pruiken allemaal nog bijgeknipt naar het gewenste model.

Wat zijn de vergoedingen bij het aanschaffen van een pruik?

Pruiken worden beperkt vergoed wanneer de verzekerde enkel een basisverzekering heeft. Er wordt een maximaal bedrag vergoed. Heeft de patiënt echter gekozen voor een pruik die duurder is dan dit maximale bedrag, dan zijn de rest kosten voor eigen rekening. Bij een aanvullende verzekering is de maximale vergoeding van een pruik veel ruimer. Bekijk daarom de aanvullende zorgverzekeringen goed, om te zien welk pakket het beste bij jou en je zorgvraag past.