Vergoeding Moermantherapie 2024

Wie was dokter Moerman?

De arts Cornelis Moerman (1893-1988) uit Vlaardingen, ontdekte in de jaren dertig door experimenten met postduiven, dat er een nadrukkelijk verband bestaat tussen leefwijze, voeding en kanker. Hij baseerde zijn therapie op dit gegeven en van 1939 tot 1985 heeft hij kankerpatiënten behandeld. Het uitgangspunt van de therapie was, dat kanker het gevolg is van een ontsporing in de stofwisseling en na herstellen van deze stofwisseling de patiënt zou genezen. Een aantal stoffen die absoluut noodzakelijk zouden zijn voor een goede gezondheid van de lichaamscellen, vormen de grondslag van de ontwikkelde kankertherapie. Dit zijn volgens Moerman:
  • ijzer
  • jodium
  • citroenzuur
  • zwavel
  • vitamine A,D,E, B-complex en C

Waar bestaat de Moermantherapie uit?

De therapie bestaat uit twee delen. Het eerste deel is de voedingswijze. Wie deze voedingswijze volgt, krijgt uitsluitend stoffen binnen die helpen de gezondheid te verbeteren. Het tweede deel bestaat uit het toedienen van supplementen (extra vitamines, mineralen en andere micro voedingsstoffen). In de voedingswijze van Moerman hebben alleen levensmiddelen met een goede voedingswaarde een plaats gekregen. Voeding welke bij overmatig gebruik schadelijk zijn, zoals vet en zout zijn slechts met mate toegestaan. Voedingsmiddelen zoals granen, groenten en fruit spelen een belangrijke rol. Deze zijn rijk aan veel noodzakelijke stoffen zoals voedingsvezel, kalium, magnesium, kalk, ijzer en andere mineralen, enzymen en de vitamines B en C. Groenten en fruit hebben dankzij de anti-carcinogenen (stoffen die kanker tegengaan) die erin zitten, een beschermend effect tegen kanker. Apotheek dokter Moerman Vlaardingen zorgverzekering bezichtigen De apotheek en de werkkamer van dokter Moerman in Vlaardingen zijn nog in originele staat

Moerman supplementen

Het volgen van het Moermandieet is mogelijk zonder de begeleiding van een arts. Bij het gebruik van supplementen is dit niet het geval. Er is kennis nodig voor het voorschrijven van de supplementen. Een Moerman arts stelt voor elke patiënt afzonderlijk de optimale hoeveelheid van de supplementen vast.

Moerman in de buitenlucht

Volgens Moerman is regelmatig bewegen in de buitenlucht van levensbelang. Deze activiteit is bijzonder opbouwend. Het werkt opwekkend en zorgt voor evenwicht. Het snelle en het moderne leven kan zorgen voor spanning, een wandeling tussen de bomen en planten kan deze spanning verminderen. Planten zorgen voor verse zuivere zuurstof welke wij als mens volgens Moerman nodig hebben.

Welke vergoeding is beschikbaar voor de Moerman therapie?

Moermantherapie wordt niet vergoed door enkel de basisverzekering. Sommige aanvullende zorgverzekeringen vergoeden een gedeelte of tot een bepaald maximum van het consult van een Moerman arts. Deze arts moet dan wel geregistreerd staan en lid zijn van een beroepsorganisatie. In de onderstaande tabel kan per zorgverzekeraar worden bekeken welke vergoeding er voor de moermantherapie gegeven wordt. De Moermanvereniging heeft een overzicht beschikbaar van Moermanartsen. Dit kun je bekijken wanneer je op zoek bent naar een Moerman arts.