Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding obesitas 2019

Wanneer spreken we van obesitas?

Als er sprake is van ernstig overgewicht, dan wordt dit obesitas genoemd. Er heeft zich zoveel vet opgehoopt, dat dit een negatief effect kan hebben op de gezondheid. Mensen met een BMI(Body Mass Index) hoger dan 30 wordt als obees beschouwd. Het hebben van obesitas kan leiden tot een kortere levensverwachting en een vermindering in de kwaliteit van leven. Obesitas vergroot het risico op verschillende ziekten. Hierbij kun je denken aan hartaandoeningen, diabetes type 2, slaapapneu, astma en artrose. Obesitas wordt meestal veroorzaakt door de combinatie van te weinig lichaamsbeweging en het overmatig tot zich nemen van voedsel. Daarnaast is er ook nog een genetische aanleg die invloed kan hebben op je gewicht. 

Welke behandeling is er nodig bij obesitas?

Obesitas heeft de juiste begeleiding/behandeling nodig. De meeste patiënten zijn zelf niet  in staat om gewicht te verliezen. Deze patiënten kunnen een behandeling ondergaan. Een behandeling richt zich op een goed en verantwoord voedingspatroon en een verandering van levensstijl. Voordat de behandeling wordt gestart, vindt er eerst een medisch onderzoek (bij de internist) plaats om vast te stellen waardoor obesitas is ontstaan. Een onderdeel van het medisch onderzoek is dat het bloed wordt onderzocht. Aan de hand van het bloedonderzoek kan worden vastgesteld hoe de nieren, bijnieren en schildklier werken. Dit onderzoek geeft ook aan wat het bloedsuikergehalte is en hoe het gesteld staat met de vetstofwisseling. Er wordt een gesprek met de patiënt gevoerd om inzicht te krijgen in de klachten, leefwijze en het eetpatroon. Hierna wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Dieet en lichaamsbeweging zijn de belangrijkste onderdelen van de behandeling bij obesitas. Het is mogelijk om de kwaliteit van voeding te verbeteren. Je kunt hierbij denken aan meer voedingsvezels en minder energierijk voedsel. De diëtiste zal een passend dieet voor je maken. Voor de lichaamsbeweging kom je bij de fysiotherapeut. Ook hij zal, samen met jou, een persoonlijk programma opzetten. Ook worden de onderliggende oorzaken behandeld door middel van een medisch psycholoog. Bij onderliggende oorzaken kunt u denken aan:

 • Te weinig slaap
 • Depressie
 • Afname van het roken of het stoppen met roken
 • Toename in het gebruik van medicatie welke gewichtstoename als bijwerking kunnen hebben
 • Zwangerschap 
 • Een eetbuien stoornis.
 • Een zittend ’leven’ of beroep hebben

Voordat er een operatie nodig is zijn er dus nog genoeg mogelijkheden om dit op een conservatieve manier op te lossen of in ieder geval sterk te verbeteren. Pas wanneer dit niet werkt wordt er met je gekeken naar eventuele andere methoden, dan wel ingrepen.

Wat is de vergoeding voor de behandeling van obesitas?

Er wordt niet altijd voor een obesitasbehandeling een vergoeding door je zorgverzekeraar verstrekt, raadpleeg de polisvoorwaarden van je zorgverzekering, om na te gaan of je in aanmerking komt voor een vergoeding. Bekijk in de onderstaande tabel de vergoedingen per zorgverzekeraar.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding obesitas 2019 scoort gemiddeld: 17 2,3 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.