Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding psychische hulpverlening 2019

Wanneer is psychologische hulp nodig?

Veel personen in Nederland hebben weleens te maken gehad met bijvoorbeeld een maatschappelijk werker of een psycholoog om psychologische hulp te ontvangen. De personen die er nooit eerder mee te maken hebben gehad, zien dit voor zich als een patiënt die plaatsneemt op een speciale sofa en zich vervolgens helemaal moeten laten gaan. In bijna geen enkele praktijk wordt er echter gebruik gemaakt van een sofa, maar zit men gewoon samen aan een tafel het gesprek te voeren.

Wat hoort er bij psychologische hulpverlening?

Een persoon die psychologische hulp wil ontvangen, hoeft geen uitgebreide stoornis te hebben om hulp aangeboden te krijgen van een psycholoog. Veel personen denken dat ze ‘gek’ moeten zijn alvorens ze hulp kunnen ontvangen, dit is dus helemaal niet het geval. Wel is het mogelijk dat je eerst met je huisarts en / of de praktijkondersteuner een behandeling start. Indien noodzakelijk, zullen deze een verwijzing geven naar een psycholoog. Het dagelijkse leven van een patiënt neemt vaak al zeer grote vraagstukken met zich mee waar de patiënt vaak niet zelf uit kan komen. Een patiënt kan dan ook al een afspraak maken, om enkel deze vraagstukken te bespreken. Daarnaast kan de patiënt ook een afspraak maken wanneer hij wat aandacht en een duwtje in de rug nodig heeft. of om gewoon op een vertrouwde en veilige manier zijn verhaal te doen. Andere voorbeelden waarvoor psychologische hulp kan worden ingeschakeld is;

 • Een depressie
 • Diagnostiek
 • Een burn-out
 • Werkgerelateerde problemen en ontwikkelingen
 • Tobben of piekeren
 • Angsten en fobieën
 • Verlegenheid ,assertiviteit en communicatie
 • Eenzaamheid of arm in contacten
 • Schuldhulpverlening
 • Jeugdtrauma’s of rouwverwerking
 • Echtscheiding met of zonder kinderen
 • Relatietherapie of huwelijksproblemen.

Wat is psychiatrische zorg?

Psychiatrie is een medisch specialisme dat zich richt op 4 gebieden; preventie en wetenschappelijk onderzoek en diagnostiek en behandeling van personen met psychische ziektebeelden. Een psychiater maakt in de meeste gevallen enkel gebruik van de medische aanpak, maar heeft wel een eigen unieke aanpak, betreffende die van de somatische geneeskunde. Behandelingen van een psychiater bestaan uit verschillende modaliteiten, een aantal voorbeelden hiervan zijn verschillende gesprekstherapieën, non verbale therapieën en geneesmiddelen zoals antipsychotica, antidepressiva, sedativa en anxiolytica. Een psychiater helpt zijn patiënten met psychische stoornissen en andere problemen. Hierbij wordt er vaak ook contact gemaakt met de familie en andere belangrijke personen uit de omgeving van de patiënt. Bij een psychiater wordt er niet enkel gepraat, maar gaat het vooral om het opsporen van geestenziektes zoals bijvoorbeeld borderline en gedragsstoornissen. In sommige gevallen kunnen deze psychiatrische problemen chronisch zijn, waardoor personen medicijnen toegeschreven krijgen. De psychiater stelt ten alle tijden een behandelplan samen die op maat van de zorgvraag van de patiënt gebaseerd is.

Wat zijn de vergoedingen voor de psychische hulpverlening?

Om deze informatie te kunnen geven verwijzen wij je door naar de onderstaande onderwerpen. Per onderwerp wordt meer informatie gegeven en is het mogelijk de vergoeding per zorgverzekering in te zien.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

 • 1 Helemaal niet
 • 2 Bijna niet
 • 3 Een beetje
 • 4 Grotendeels
 • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding psychische hulpverlening 2019 scoort gemiddeld: 16 2,2 5

Gemiddelde beoordeling



Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.