Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding redressiehelm 2019

Waarom wordt een redressiehelm gebruikt?

Een redressiehelm is een helm die gebruikt wordt om het afgeplatte hoofd van een baby te corrigeren. Schedelafwijkingen ontstaan door ongelijke groei van de schedeldelen. Dit kan ontstaan door continue druk op het hoofd bij rugligging. Een voorkeurshouding kan zich al in de baarmoeder ontwikkelen en is daarom lastig te voorkomen. 

Van de ongeveer 200.000 baby's die per jaar worden geboren in Nederland, heeft 10%  een schedelafwijking, of ontwikkelt deze na de geboorte. De afvlakkingen zijn in drie categorieën onder te verdelen: de plagiocephalie, brachycephalie en scaphocephalie. Als er afvlakking van de schedel geconstateerd wordt door de arts, wordt vaak eerst begonnen met oefeningen en adviezen van de kinderfysiotherapeut. Wanneer de oefeningen onvoldoende resultaat geven, wordt in overleg met de kinderarts gekozen voor redressiehelm therapie. Ouders kunnen er echter zelf ook voor kiezen, direct contact op te nemen met een aanmeter van redressiehelmen. 

Wanneer een schedelafwijking ontstaat door het voortijdig dichtgroeien van de schedelnaden, craniosynostose, is een operatie noodzakelijk. 

Wat is de werking van een redressiehelm?

De redressiehelm geeft een zachte druk op de schedeldelen die te snel gegroeid zijn en vertraagt zo de verdere groei. De helm geeft ruimte aan de delen die achtergebleven zijn. Hier zal dan de schedelgroei voornamelijk plaats vinden. De schedel kan dan weer mooi rond worden. Een helm kan aangemeten worden vanaf 5 tot ongeveer 8 maanden. 

Voorafgaand aan het afmeten van de helm, wordt de ouder uitgebreid voorgelicht over de behandeling, het proces en het gebruik van de helm. Het aanmeten met de scanner is niet belastend voor de baby, het werkt als een fototoestel op basis van wit licht. Tijdens het passen wordt de helm meerdere keren op het hoofd van de baby geplaatst. Zo wordt de pasvorm geoptimaliseerd. Hierna wordt de pasvorm definitief bepaald en kan de helm volledig worden afgewerkt. Voordat de baby de helm gaat dragen, zijn er nog een aantal controlemomenten. Hierbij worden de pasvorm en de groei van de schedel nauwkeurig gevolgd. 2 maanden na het starten van het dragen van de helm wordt een scan gemaakt en nog één net voor het einde van de therapie. 

Het dragen van de helm wordt rustig aan opgebouwd in de eerste twee tot drie weken naar 23 uur per dag. De snelheid van opbouwen is afhankelijk van hoe de baby op het dragen van de helm reageert. De draagtijd is doorgaans een half jaar, vanaf de 6de tot de 12de levensmaand. 

Wordt een redressiehelm vergoed?

Sinds 2013 wordt een redressiehelm niet meer standaard vergoed vanuit de basisverzekering. Sommige verzekeraars vergoeden de helm wel uit de aanvullende pakketten. De verzekeraars hebben dan meestal wel een afspraak met bepaalde leveranciers gemaakt. Bekijk of je zorgverzekeraar de redressiehelm vergoed, klik op bovenstaande link.

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!


Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.