Vergoeding hulpmiddelen 2025

Heb jij bij je dagelijkse activiteiten hulp nodig van hulpmiddelen? Dan kom je hier mogelijk voor in aanmerking vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Maar soms moet je ook gewoon zelf een aantal zaken betalen. Een voorbeeld hiervan zijn zaken die voor dagelijks gebruik gelden, aangepast bestek bijvoorbeeld. Het is best lastig om te kijken welke zaken worden vergoed maar gelukkig is dit binnen Nederland goed geregeld door de Zorgverzekeringswet.

In de Zorgverzekeringswet en het Besluit zorgverzekering is in het algemeen vastgelegd onder welke voorwaarden en bij welke medische indicaties voor hulpmiddelen een vergoeding kan worden gegeven. Op grond van deze wet en het besluit mag de zorgverzekeraar zijn eigen voorwaarden stellen. Deze voorwaarden worden door de zorgverzekeraar vastgelegd in het Reglement hulpmiddelen.

Voorbeelden van enkele voorwaarden die in het Reglement kunnen worden opgenomen:

  • Als je beschikt over een medische indicatie kun je een vergoeding krijgen voor bepaalde hulpmiddelen.
  • Een aantal hulpmiddelen worden alleen in bruikleen verstrekt
  • De zorgverzekeraar moet vóór de aanschaf van een hulpmiddel toestemming verlenen
  • De voorwaarden zijn per zorgverzekeraar verschillend maar ze moeten zich wel houden aan de Zorgverzekeringwswet.

Welke zaken vallen onder hulpmiddelen:

  • oogprothese
  • prothese voor been of voet
  • haarprothese
  • borstprothese
  • hoortoestel

Vergoedingen hulpmiddelen

Iedere zorgverzekeraar kent het reglement hulpmiddelen. Hierin staat exact benoemd hoe en welke vormen van hulpmiddelen jij kunt aanvragen. Over het algemeen schelen de zorgverzekeraars niet veel van elkaar. De verschillen die je vaak ziet is het bijvoorbeeld jouw eigendom, of dat het hulpmiddel in bruikleen is. Een handige tool die je kunt gebruiken is de hulpmiddelenwijzer. Dit is een onderdeel van Vilans welke door de overheid wordt gesubsidieerd. Met deze gids kan je snel bekijken hoe je een bepaald hulpmiddel kan aanvragen en wat de vergoedingen hiervoor zijn.

Weet jij inmiddels of jouw hulpmiddel uit de aanvullende zorgverzekering dient te komen? Dan kun je deze eenvoudig toevoegen in het filter van de zorgvergelijker.

Dit artikel is geschreven door:
Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl en daarnaast al ruim 15 jaar gespecialiseerd SEH verpleegkundige in het Erasmus Medisch Centrum van beroep.

BIG registratie: 09063142330

Bekijk Frans op LinkedIn.

Heb je vragen of tips, je kunt mij bereiken per e-mail.