Vergoeding sterilisatie 2025

Wanneer wordt er gekozen voor een sterilisatie?

Wanneer een persoon geen kinderen (meer) wilt en geen behoefte heeft aan voorbehoedsmiddelen, kan er gekozen worden voor een sterilisatie. Een sterilisatie is het onvruchtbaar maken van de man of vrouw.

Hoe werkt een sterilisatie bij een vrouw?

Voor de vrouwen die er zeker van zijn dat ze geen kinderen meer willen kan een sterilisatie een blijvende oplossing bieden om een zwangerschap te voorkomen. De vrouw hoeft na een sterilisatie geen anticonceptie meer te gebruiken. Wanneer een vrouw een sterilisatie ondergaat, worden de eileiders van de vrouw afgesloten. De eicellen kunnen hierdoor niet meer in de baarmoeder komen, en de zaadcellen kunnen de eicellen daarna ook niet meer bereiken. Hierdoor kan er geen bevruchting meer plaatsvinden. Voor een sterilisatie van een vrouw zijn twee methodes beschikbaar; via de buikwand of via de vagina. Beide ingrepen worden uitgevoerd in het ziekenhuis. Na een sterilisatie via de buikwand, is de vrouw direct vanaf dat moment niet meer vruchtbaar, wanneer de vrouw een sterilisatie heeft via de vagina, moet de vrouw een periode van drie maanden anticonceptiemiddelen innemen. Daarna wordt er ter controle een röntgenfoto en een echo gemaakt. Wanneer de eileiders dicht zitten is de vrouw tegen de zwangerschap beschermd. De betrouwbaarheid van een sterilisatie is optimaal, de kans dat de vrouw na een sterilisatie alsnog zwanger wordt is 0.5 – 2%. Dat betekent dat van de 1000 vrouwen die zijn gesteriliseerd, alsnog 5 tot 20 vrouwen zwanger kunnen worden. De kans dat de vrouw toch nog zwanger wordt na een sterilisatie, wordt steeds kleiner naarmate de patiënt ouder wordt, omdat de vruchtbaarheid van de vrouw die ouder wordt minder is. Een sterilisatie is net zo betrouwbaar als de anticonceptiepil, mits deze op de juiste wijze geslikt wordt.

Hoe werkt een sterilisatie bij een man?

Wanneer een koppel geen kinderen meer wilt, kan ook de man ervoor kiezen om een sterilisatie te ondergaan. Een sterilisatie bij een man is een zeer betrouwbare methode om een zwangerschap te voorkomen. Wanneer een man wordt gesteriliseerd wordt dat ook wel ‘vasectomie’ genoemd. Het mannelijke sperma bestaat uit zaadcellen en zaadvocht. De zaadcellen worden in de mannelijke zaadballen aangemaakt. Daarna komen ze via de zaadleider in de zaadblaasjes, die vlakbij de prostaat zit. Het mannelijke zaadvocht wordt vooral aangemaakt in de prostaat, de prostaat is een klier die verbonden zit met de plasbuis. Wanneer een man klaarkomt komen de zaadcellen met het zaadvocht via de plasbuis naar buiten toe. Wanneer een man zich laat steriliseren wordt er een kleine operatie uitgevoerd bij de man. Tijdens deze kleine ingreep worden beide zaadleiders doorgesneden, ingekort en afgebonden. De zaadcellen kunnen nu niet meer naar buiten toe. Wanneer de ingreep succesvol is verlopen, zitten er na twee tot drie maanden later geen zaadcellen meer in het prostaatvocht.

Wordt een sterilisatie vergoed?

In het basispakket van de Nederlandse Zorgverzekeraars worden de kosten van een sterilisatie niet vergoed. Wanneer een verzekerde toch zijn of haar sterilisatie vergoedt wil krijgen, dient een aanvullende verzekering afgesloten te worden. Het is voor het afsluiten van een aanvullende verzekering erg verstandig om eerst alle aanvullende pakketten en zorgverzekering vergelijken met elkaar. Kijk in de onderstaande tabel voor een compleet overzicht per zorgverzekering.