Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Vergoeding is niet ingevuld.

Vergoeding stoma 2019

Stoma

Wanneer je een stoma hebt, heb je een opvangsysteem nodig om de ontlasting of urine op te vangen. 

Stomavoorzieningen

Er zit om elke stoma een opvangsysteem. Dit is een plastic zakje (meestal bruin van kleur) wat op de huid bevestigd wordt. Er zijn eendelige en tweedelige systeem.

  • Bij het eendelige systeem zit een speciale ronde plaklaag, waarin geen opening zit. Om de juiste maat te vinden wordt er met een speciale meetkaart een gaatje geknipt met een speciaal schaartje zodat de stoma hier doorheen past. De opening wordt dan circa 1 cm groter dan de stoma is, zodat de bloedtoevoer naar de stoma niet afgekneld wordt.
  • Bij het tweedelige systeem zit er ook een plaklaag, maar deze zit niet van tevoren vast aan de stomazak. Later wordt de zak middels een plastic ring op de ring van de plak vast geklikt.

Er bestaan twee soorten stomazakjes voor colon-ileo- en urostoma’s

  • Open systeem: onderin het zakje zit een opening, waardoor het zakje hergebruikt kan worden na het legen. Het nadeel is dat er ontlasting in het stomazakje achterblijft na het legen.
  • Gesloten systeem: dit zakje moet zeer regelmatig vervangen worden omdat er geen mogelijkheid is tot openen. Sommige stomapatiënten willen de zakjes hergebruiken en spoelen ze uit. Het risico hierbij is dat er een ontsteking van de stoma zou kunnen ontstaan door onvoldoende hygiënisch werken.

Anaalspoelen

Bij anaalspoelen, ook wel irrigatie genoemd, wordt de darm op een kunstmatige manier geledigd. De dikke darm wordt hierdoor geprikkeld om te ledigen. Hier wordt in de thuissituatie voor gekozen als er ongewenst verlies is van de ontlasting, een moeizame stoelgang of ongewenst slijmverlies is via de anus (kan voorkomen na een darmoperatie, door een stoma in combinatie met een niet goed functionerende sluitspier).

Vergoeding stoma

Bovenstaande materialen worden allemaal voor 100% vergoed vanuit de basisverzekering. Er moet wel rekening gehouden worden met het eigen risico. 

Heeft dit artikel uw vraag beantwoord?

  • 1 Helemaal niet
  • 2 Bijna niet
  • 3 Een beetje
  • 4 Grotendeels
  • 5 Volledig beantwoord
Bedankt voor uw waardering!
Vergoeding stoma 2019 scoort gemiddeld: 10 2,9 5

Gemiddelde beoordelingBeste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.