Wanneer iemand ziek is en dagelijks moet worden behandeld en verzorgd, is er sprake van verpleging. Mensen kunnen worden verpleegd in een ziekenhuis of in een verpleeginstelling. Een wijkverpleegkundige zorgt voor de verpleging van een patiënt die thuis is en verpleging nodig heeft. Heb je thuis verpleging of verzorging nodig? Dan kun je rekenen op een vergoeding vanuit de basisverzekering 2025. Er zijn wel echter wel voorwaarden waaraan je moet voldoen.
Wat is verpleging en verzorging?
Verpleging en verzorging, ook wel wijkverpleging of thuiszorg genoemd, wordt bij je thuis verleend. Je hebt recht op deze zorg als je een indicatie krijgt. Dit betekent dat een HBO-geschoolde wijkverpleegkundige beoordeelt welke zorg je nodig hebt en dit vastlegt in een zorgplan. In dat plan staat beschreven welke zorg je krijgt, hoe vaak en hoe lang, en wat het doel van de zorg is.
Verpleging en verzorging vergoeding 2025
De zorg moet altijd doelgericht zijn en echt bijdragen om in aanmerking te komen voor vergoeding. De wijkverpleegkundige kijkt eerst naar:
- Wat je zelf kunt doen
- Wat je eventueel weer kunt leren
- Wat je zelf kunt organiseren.
Soms kan de verpleegkundige je adviseren om hulpmiddelen aan te schaffen zodat je zelfstandiger kunt functioneren. Ook kan ze je doorverwijzen naar een andere zorgverlener of naar de gemeente. Zorg die niet noodzakelijk is of duurder is dan een gelijkwaardige oplossing, wordt niet vergoed.
Als je 24 uur per dag zorg in de buurt nodig hebt, kan het zijn dat de zorg vergoed wordt vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). In dat geval zal de wijkverpleegkundige je vragen om een indicatie aan te vragen bij het Centrum indicatiestelling Zorg (CIZ). Als je zorg krijgt vanuit de Wlz, heb je geen recht meer op vergoeding voor wijkverpleging vanuit je zorgverzekering.