Meer dan vier op de tien Nederlanders stelt zorg uit

Zorg uitstellen financiële redenen

Meer dan vier op de tien Nederlanders geeft aan dat zij af en toe zorg uitstellen vanwege financiële redenen. In sommige gevallen kiezen zij er zelfs voor om geen zorg af te nemen om geld te besparen. De voornaamste reden dat steeds meer Nederlanders geen geld meer voor zorg hebben, is het verhogen van het eigen risico. Dit is de conclusie van de Consumenten Federatie, het NPCF.

Het NPCF heeft Nederlanders opgeroepen om deel te nemen aan een enquête over de zorg. De organisatie die opkomt voor de belangen van patiënten geeft aan dat het uitstellen of weigeren van zorg voor Nederlanders ernstige gevolgen kan hebben. Eén op de vier deelnemers gaf aan dat zij door geen zorg af te nemen hun gezondheid zagen aftakelen. Bijna één op de tien deelnemers gaf zelfs aan dat hun gezondheid zodanig in gevaar is gekomen dat deze complicaties niet eenvoudig hersteld zouden kunnen worden.

Het verhogen van het minimale eigen risico van 230 euro naar 350 euro wordt gezien als de grootste oorzaak voor het weigeren van zorg. Een andere reden is de uiterst ongunstige economie van het moment. Nederlanders zijn bang om hun baan kwijt te raken of geven solliciteren naar een nieuwe baan een hogere prioriteit.

Het NPCF geeft aan dat zij hadden verwacht dat meer Nederlanders geen zorg zouden afnemen nadat de kosten omhoog zijn gegaan. Toch verwachtte de organisatie niet dat zoveel Nederlanders geen zorg afnemen. De instantie waarschuwt zorgverzekeraars en het kabinet dat het goed mogelijk is op de lange termijn dat het verhogen van het eigen risico voor iedereen duurder zal uitpakken.

Het is niet de eerste keer dat er een waarschuwing wordt gegeven dat steeds minder Nederlanders gebruik maken van zorg die zij uiteindelijk wel nodig hebben. De vraag is dan ook of de zorg dan ook niet juist duurder wordt wanneer Nederlanders zorg weigeren. Uiteindelijk kunnen zij namelijk niet langer zorg mijden. Op dat moment hebben deze mensen echter meer intensieve zorg nodig.

Last Updated on 5 februari 2020 by Frans Kooning