Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

Staat uw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op

Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Wat is het eigen risico?

Iedereen die een zorgverzekering heeft afgesloten heeft te maken met het eigen risico van de zorgverzekering, dit is sinds 2008 een vast onderdeel van het basispakket. Het eigen risico is bijna ieder jaar gestegen om de stijging van de zorgpremie tegen te gaan, recentelijk zijn er veel politieke partijen die hierop hebben gereageerd en straks tijdens de verkiezeingen gaan pleiten voor de afschaffing van het eigen risico. Echter komt er dan het volgende probleem dat de zorgpremie dan 285 euro per persoon duurder moet worden om dit op te vangen. De wijze hoe ze dit willen gaan doen daar moeten ze nog over discussieren. Het eigen risico voor 2018 is vastgesteld op 385 euro per persoon. 

Maar wat betekent eigen risico nu precies? 

Het eigen risico gebruik je feitelijk indien je gebruik maakt van de zorg waar kosten aan verbonden zijn. Dus bij een eerste keer dat je het ziekenhuis bezoekt dan dien je die 385 euro te betalen (afhankelijk van de hoogte van de rekening, echter bij een ziekenhuisbezoek zal dit snel stijgen). Het eigen risico in 2018 is bepaald op een bedrag van € 385,00 op jaarbasis. Wanneer de verzekerde het bedrag van € 385,00 bereikt heeft betaalt de zorgverzekeraar de zorgkosten die nog gaan komen, mits die vergoeding is opgenomen in het verzekeringspakket van de verzekerde. Het eigen risico kan door de wettelijke bepaling op geen enkele manier verlaagd worden. Echter, de verzekerde kan wel zijn eigen risico vrijwillig verhogen. Het eigen risico kan verhoogd worden met een bedrag van 100 euro tot maximaal 500 euro. Dit bedrag komt dan bovenop het wettelijke eigen risico. Wanneer het eigen risico wordt verhoogd met bijvoorbeeld € 500,00 is het eigen risico een totaal van € 885,00. Dit bedrag is tevens het maximale bedrag dat berekend kan worden voor het eigen risico. Bij een verhoging van het eigen risico krijgt de verzekerde een verlaagde maandpremie. Dit kan dus erg voordelig zijn voor de verzekerde die zelden gebruik maakt van een zorgverlener. De verzekerde die meermaals gebruik maakt van een zorgverlener is dit niet aan te raden in verband met dat het dan niet voordeliger is.

De hoogte van het eigen risico 2018

De hoogte van het eigen risico voor de zorgverzekering wordt jaarlijks opnieuw bepaald door de Nederlandse overheid. De kosten zijn de afgelopen jaren flink gestegen. Het eigen risico bedroeg in 2011 namelijk een bedrag van € 170,00 en in 2012 een bedrag van € 220,00. Het eigen risico blijft in 2017 gelijk op een bedrag van € 385,00. De verzekerde met een laag of minimaal inkomen kan rekenen op een extra compensatie in de zorgtoeslag. Het fors gestegen bedrag voor het wettelijke eigen risico in 2013 is tot stand gekomen door het huidige begrotingstekort. De 5 fracties in de tweede kamer (CDA, VVD, D66. Groenlinks en de ChristenUnie) hebben over dit eigen risico bedrag in april 2012 een overeenstemming bereikt.

Welke zorg valt buiten het eigen risico?

Niet elke zorgvraag valt per definitie onder het wettelijke eigen risico. Er zijn namelijk een aantal zorgvragen die buiten het eigen risico vallen. Voor deze zorgkosten hoeft de verzekerde geen eigen risico te betalen;

  • Huisartsenzorg
  • Verloskundige zorg en kraamzorg
  • Gratis bevolkingsonderzoeken, zoals bijvoorbeeld het borstkankeronderzoek
  • Hulpmiddelen in bruikleen van thuiszorgorganisaties.
  • De griepprik voor risicogroepen
  • Verzekerden jonger dan 18 jaar
  • Tandartskosten bij jongeren onder de 18 jaar
  • Nacontroles bij levende orgaandonatie van de lever en / of nier.

Direct uw zorgverzekering vergelijken?

Terug naar overzicht

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.