Zorgfraude gaat door, dit jaar 77 miljoen euro!

Zorgfraude hoeveelheid

Afgelopen periode stuitte we al regelmatig op berichten van zorgfraude, de grootte hiervan leek zich te beperken tot enkele uitschieters van verkeerde declaraties. De consumenten zijn hierdoor gewaarschuwd door de zorgverzekeraar om samen met hen goed de rekeningen te controleren. Het algemeen dagblad bracht vandaag een artikel naar buiten waarin zij onderzoek hebben gedaan naar de omvang van de fraude.

77 miljoen euro, dat is de uitkomst van het onderzoek die duidelijk werd door navraag te doen bij de zorgverzekeraars. Huisartsen, tandartsen apothekers en psychiaters hebben deze ten onrechte gedeclareerd door verkeerde of dubbele behandelingen te declareren.

 

Kinderlijk eenvoudig

De Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA) reageert hierop dat het kinderlijk eenvoudig is om de verzekeraar beet te nemen, enkele voorbeelden van dit jaar is dat er bij een patiënt 123 kiezen zijn getrokken, een ander is 648 keer bij de huisarts verschenen. In beide gevallen hebben de tandarts en de huisarts de behandelingen vergoed gekregen.  De NZA geeft dan ook als aanbeveling om scherper te controleren op de vormen van fraude en is er op deze manier eenvoudig miljoenen terug te halen.

Het blijft lastig om de frauduleuze praktijken in de zorg te controleren, echter blijft de zorgverzekeraar vragen om de patiënt mee te laten kijken. Een huisarts die een patiënt 5 x per jaar het inschrijftarief laat betalen, dat kan natuurlijk niet kloppen. Blijf alert want ook u als consument kan hierdoor volgend jaar meer gaan betalen als de omvang van de fraude toeneemt. Recentelijk is er al bekend geworden dat door wijzigingen van de wet en structuur van het persoonsgebonden budget de prijzen van de zorgpremie 2015 zullen gaan stijgen.  Help dus mee en blijf alert op wat u gaat betalen in 2014!

U heeft nog 11 dagen de tijd om te switchen van zorgverzekering, heeft u al een keuze gemaakt? Maak snel gebruik van de zorgvergelijker en bespaar op uw zorgpremie 2014.

 

Bron: AD

Last Updated on 5 februari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.