Bijna een miljoen Nederlanders bezoeken alternatieve genezer

Alternatieve genezer

Bijna één miljoen mensen gaven aan het afgelopen jaar onder behandeling te zijn geweest van een alternatieve genezer. Dit staat gelijk aan ongeveer 6% van de Nederlandse bevolking. Van de alternatieve genezers is de acupuncturist het populairst.

Hoger opgeleide vrouwen in de leeftijd 30 tot 65 jaar met een aanvullende verzekering contacteren een alternatieve genezer het meest. Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek.

Acupuncturist meest populair
Ongeveer 25% van de Nederlanders die behandeld werd door een alternatieve genezer was onder behandeling van een acupuncturist. De acupuncturist is hiermee de meest bezochte alternatieve genezer en wordt gevolgd door de homeopaat (22%) en chiropractor (17%). De minste behandelingen vonden plaats bij een gebedsgenezer, antroposoof of kruidengenezer.

Vrouwen gaan vaker naar alternatieve genezer
Van alle personen die een alternatieve genezer bezocht hebben, heeft 63% last van een langdurige aandoening en bezocht ongeveer 50% ook een specialist. Vrouwen gingen twee keer zo veel naar een alternatieve genezer dan mannen. En dan met name hoger opgeleide vrouwen van de leeftijd 30 tot 65 jaar.

Aanvullende zorgverzekering
Personen met een aanvullende verzekering blijken vaker onder behandeling te zijn van een alternatieve genezer dan personen met slechts een basisverzekering. Uit het onderzoek is echter niet gebleken of de aanvullende verzekering ook daadwerkelijk is afgesloten vanwege vergoedingen voor alternatieve geneeswijzen.

Zeer tevreden over alternatieve genezer
Personen die onder behandeling waren van een alternatieve genezer zijn hier zeer tevreden over. Zij beoordeelden hun genezer met gemiddeld een 8,1 op een schaal van 1 tot 10. Hiermee scoort de alternatieve genezer hoger dan bijvoorbeeld de huisartsenpraktijk (7,7) en de specialist (7,8).

Overweegt u ook een bezoek te brengen aan een alternatieve genezer en bent u benieuwd naar de vergoeding? Raadpleeg dan de vergoeding alternatieve geneeswijzen in ons zorgvergoedingen overzicht.

Bron: Centraal Bureau Statistiek (CBS)

 

 

Last Updated on 24 februari 2020 by Frans Kooning