Fanatiek sporten? Denk eens aan medisch sportadvies!

Sport medisch advies

De kans dat u komend weekeinde de marathon van Rotterdam gaat lopen is vrij klein. Echter is dit voor veel mensen wel een droom die ze ooit willen realiseren. Uiteraard vergt dit veel voorbereiding want fanatiek sporten kan een hele aanslag zijn op uw lichaam, bent u voornemens om uw oude sport weer op te pakken of juist te gaan starten met een gezondere levensstijl, denk eens aan medisch sportadvies.

Wat is medisch sportadvies?

Medisch sportadvies wordt gegeven door medici die geschoold zijn op het gebied van beweging, hier vaak jaren ervaring in hebben en u de juiste handvatten kunt geven bij het starten of begeleiden tijdens uw sport. Het behoud en bevordering van de gezondheid tijdens en na het sporten kan zeker een meerwaarde betekenen voor u als sporter. Zij kunnen u tevens begeleiden in het traject om het sporten weer op te starten na blessures of u helpen om de balans te vinden om te sporten met een chronische aandoening.

Wie geeft er medisch sportadvies?

Medisch sportadvies is zoals beschreven een meerwaarde voor de gebruiker, het wordt gegeven door vakbekwame medici die hier jaren opleiding voor hebben genoten. Dit kunnen zijn:

  • Sportarts
  • Sportfysiotherapeut
  • Sportmasseur

Deze groep medici hebben een aanvullende opleiding gedaan speciaal gericht op de gezondheidsrisico’s die kunnen voorkomen bij sporters. Het is dan ook verstandiger om juist deze groep medici te bezoeken in plaats van een huisarts (uitzonderingen daargelaten) hebben deze geen specialisatie op dit gebied.

Wat vergoedt jouw zorgverzekering?

Het medisch sportadvies wordt in geen enkel geval gedekt door de basisverzekering maar wel vaak in de aanvullende zorgverzekering. Op de pagina vergoeding sport medisch advies kunt u een uitgebreid overzicht terugvinden wat de zorgverzekeraar gaat vergoeden. In veel gevallen geven zij een 100% vergoeding voor een consult. Sommige polissen vinden wel dat je dan naar een sportarts moet in plaats van een fysiotherapeut of masseur.

Wanneer is het verstandig om hier gebruik van te maken?

  • Het revalideren na sportblessures
  • Uitgebreid voedingsadvies en begeleiding bij het sporten
  • Een goede balans brengen voor sporten bij chronische ziekte
  • Een juist sport en bewegingsadvies
  • Sportkeuringen (voor grote evenementen zoals een marathon verplicht)
  • Onafhankelijk materiaaladvies

Bent u dus voornemens om het sporten weer op te gaan pakken of merkt u dat het niet lekker loopt dan is het verstandig om sport medisch advies in te winnen bij een sportarts. Beweging en sporten is belangrijk voor een gezonde levensstijl echter liggen blessures op de loer indien er niet op een juiste manier de sport uitgeoefend zal worden.