Persoonsgebonden budget te onduidelijk

Persoonsgebonden budget

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft zich uitgesproken over de huidige regels omtrent het persoonsgebonden budget. De waakhond stelt dat deze momenteel onduidelijk zijn opgesteld waardoor het voor zorgkantoren lastig is om te achterhalen of er sprake is van een terechte aanspraak of niet.

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft haar bezwaren neergelegd bij de staatssecretaris van Volksgezondheid.

Inconsistente regelgeving

Voordat een persoonsgebonden budget goedgekeurd wordt, zal deze eerst door één van de zorgkantoren moeten worden goedgekeurd. Deze zorgkantoren zijn een verlengde van de Nederlandse zorgverzekeraars. Vanwege de inconsistente regelgeving is het echter lastig om mensen op te sporen die onterecht aanspraak maken op het persoonsgebonden budget.

NZa gaat actie ondernemen

De waakhond heeft ook aangegeven dat zij in de toekomst zelf meer actie gaat ondernemen om fraude binnen deze tak van zorg tegen te gaan. Zo zal de Nederlandse Zorgautoriteit onder andere op huisbezoek gaan bij patiënten die gebruik maken van deze regeling en controleren of zorgkantoren zorgvuldig omgaan met het behandelen van aanvragen. Het is de bedoeling om deze vorm van fraude in de kiem te smoren.

Decentralisaties

Vanaf volgend jaar zal deze vorm van zorg voor een deel worden overgeheveld naar de gemeenten. Aangezien gemeenten met een budget werken, wordt het nog belangrijker om deze vorm van fraude tegen te gaan. Zo niet, dan zal de gemeente snel door haar budget heen gaan en zal het resultaat zijn dat het budget verruimd moet worden of dat mensen niet de vergoeding kunnen krijgen waar zij recht op hebben.

Last Updated on 24 februari 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.