Welke ADHD medicijnen vallen binnen de basisverzekering?

ADHD medicijnen basisverzekering

Er zijn diverse soorten ADHD medicijnen die elk weer een andere vergoeding kennen vanuit de basisverzekering. Voor sommige medicijnen moet er ook een eigen bijdrage betaald worden. Heeft u te maken met ADHD-medicijnen, lees dan in dit artikel hoe vergoeding in zijn werk gaat bij uw zorgverzekering.

Aandachtstekort-hyperactiviteitsstoornis, oftewel ADHD, is niet te genezen maar medicatie van de symptomen wel verminderen of soms zelfs laten verdwijnen. Voor ADHD medicatie wordt er onderscheid gemaakt tussen kortwerkende en langwerkende tabletten en capsules.

Kort en langwerkende medicatie
In kortwerkende tabletten zit de stof methylfenidaat welke snel in het bloed wordt opgenomen en ook weer snel is afgebroken. Zodra de tablet is uitgewerkt keren de symptomen versterkt weer terug wat maakt dat het tijdig innemen van een nieuwe dosis erg belangrijk is. De werking van deze kortwerkende tabletten (Ritalin, Medikinet en Methylfenidaat) start na ongeveer 1 tot 2 uur en heeft een totale werking van3 tot 6 uur. Er is ook medicatie beschikbaar waarbij er een langzame afgifte is van de stof methylfenidaat. Deze medicijnen zijn bekend met de namen Ritaline MR, Concerta, Equasym en Medikinet. Ook bij deze medicatie start de werking na ongeveer 1 tot 2 uur maar deze blijft werkzaam tot ongeveer 12 uur lang. Capsulevarianten hebben een werking van ongeveer 8 uur.

Soorten ADHD medicijnen
Zoals u net kon lezen zijn er diverse soorten ADHD medicijnen op de markt met ieder weer een net iets andere werking.

  • Concerta – Langwerkende medicatie die pas in 2002 officieel is geregistreerd als medicatie voor ADHD bij jongeren en kinderen. De werking is ongeveer 12 uur.
  • Equasym – Deze medicatie is een combinatie van zowel kortwerkende als snelwerkende methylfenidaat met een totale werking van ongeveer 6 tot 8 uur. Pas sinds 2007 is deze medicatie ook in Nederland verkrijgbaar.
  • Medikinet – Ook hierbij gaat het om een combinatie van zowel kortwerkende als snelwerkende methylfenidaat met een totale werking van ongeveer 8 uur. Evenals Equasym is ook dit medicijn pas sinds 2007 op de Nederlandse markt verkrijgbaar.
  • Atomoxetine – Dit medicijn is verkrijgbaar onder de naam Strattera en hoeft niet vaker dan één keer per dag ingenomen te worden. Het medicijn staat in Nederland geregistreerd als medicatie voor het verminderen van ADHD symptomen bij kinderen vanaf 6 jaar. En sinds maart 2013 is het medicijn ook geregistreerd voor volwassenen.
  • Ritalin – Deze medicatie betreft een kortwerkende variant en wordt verkocht onder verschillende merknamen. De totale werking bedraagt 3 tot 6 uur.

Basisverzekering vergoedt goedkoopste ADHD medicijnen
De kortwerkende medicatie voor ADHD zoals onder andere Ritalin, wordt vanuit de basisverzekering volledig vergoed. Ook de langwerkende medicatie wordt volledig vergoed maar hiervoor geldt wel dat er een eigen bijdrage betaald moet worden. Deze eigen bijdrage is ingesteld omdat de langwerkende medicijnen geen meerwaarde zouden hebben ten opzichte van de kortwerkende.  Dit houdt in dat dus alleen de goedkoopste medicatie volledig vergoed wordt zonder eigen bijdrage.

Zorgverzekeraar geeft voorkeur aan goedkoopste medicijn
Producenten van medicijnen vragen hier meestal een octrooi op aan zodat zij de enige producent zijn van deze medicatie. Zodra dit octrooi verloopt, mogen ook andere fabrikanten het medicijn op de markt brengen waardoor de prijs zal dalen. Zorgverzekeraars geven de voorkeur aan medicijnen met de laagste prijs door middel van een preferentiebeleid. Dit houdt in dat de zorgverzekeraar een voorkeur heeft voor een medicijn omdat deze het goedkoopst is. Zo is bijvoorbeeld Ritalin een merk en niet de productnaam. Diverse andere fabrikanten verkopen dit medicijn ook maar dan onder een andere naam. De zorgverzekeraar kiest de fabrikant waarvan zij het medicijn volledig vergoeden.

Aanvullende verzekering
Wanneer u liever niet de eigen bijdrage betaalt voor de langwerkende medicatie is het mogelijk om u hiervoor aanvullend te verzekeren. Zorgverzekeringwijzer.nl biedt een zorgvergoedingen overzicht aan op de website. Hierin is per type zorg of medicatie te vinden welke vergoeding er geldt per zorgverzekeraar. Ook vindt u hier meer informatie over de vergoeding van ADHD medicijnen. Om u alvast een idee te geven ziet u hieronder de eigen bijdrage voor 365 stuks Concerta, Medikinet, Equasym en Strattera.

18 mg54 mg72 mg80 mg
Concerta€404,66€504,03€896,-
Medikinet€404,66€504,03€896,-
Equasym€404,66€504,03€896,-
Strattera€1.137,76€1.379,33

Eigen risico ADHD medicijnen
Zoals u eerder al kon lezen worden ADHD medicijnen vergoedt, of deels vergoed, vanuit de basisverzekering. Houdt u er echter wel rekening mee dat dit wel van uw eigen risico afgaat. Wanneer u een zorgverzekering heeft afgesloten bij VGZ, Univé, Bewuzt of Aevitae (VGZ) gaat de vergoeding van de voorkeursmedicijnen niet ten kosten van uw eigen risico.

Last Updated on 24 februari 2020 by Frans Kooning