Huisartsen tekenen petitie tegen marktwering in de zorg

Huisartsen tekenen petitie tegen marktwering

Op het moment van schrijven hebben inmiddels al 4701 van de 9528 huisartsen in Nederland de petitie getekend tegen de marktwering in de zorg. Zij zijn ervan overtuigd dat het huidige model van de marktwering in de eerstelijnszorg is mislukt.

Wat zijn de “eisen” van de huisartsen in het manifest:

  • Haal de huisarts uit de greep van de mededingswet en herstel de samenhang door samenwerking als het leidende principe in de eerstelijns zorg
  • Samenwerken en onderhandelen alleen dan wel op een gelijkwaardige basis en geen schijnonderhandelingen meer.
  • Toon het vertrouwen in de deskundigheid van deze beroepsgroep en stop met het verzamelen van nutteloze data.

Zorgverzekeraars:

Tevens zien ze graag dat er meerjarige contracten gemaakt gaan worden met de zorgverzekeraars, niet individueel maar geldend voor het liefst de hele beroepsgroep, lokaal regionaal en landelijk.

De brief is gewend tot Edith Schippers, minister van Voksgezondheid, Welzijn en Sport, Helma Lodders, voorzitter van de vaste kamercommissie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport en tot Andre Rouvoet voorzitter van Zorgverzekeraars Nederland. Ook de raden van bestuur van de vier grote verzekeraars ontvangen deze brief van ongenoegen.

De zorg is al jaren drastisch aan het veranderen onder het mom van de kwaliteit van de zorg moet worden verbeterd. De lijstjes die ingevuld moeten worden zijn schrijnend te noemen, kostbare tijd die noodzakelijk is voor de behandeling van patiënten gaat hiermee verloren. Maar als de zorgverlener hier geen gehoor aan geeft dan zal hij geen contract krijgen van de zorgverzekeraar, maakt hen dit een slechtere zorgverlener? Het heeft wel als resultaat dat de vergoeding voor een behandeling omlaag zal gaan. Helaas zal dit gecontinueerd worden totdat de minister dit een halt toe gaat roepen maar of en wanneer dit gaat gebeuren dat is helaas niet bekend.

Minister Schippers en de zorgverzekeraars hebben op het moment van schrijven nog niet gereageerd op het manifest van de huisartsen. Wij verwachten dat dit komende week zeker nog een staartje gaat krijgen daar bijna de helft van de Nederlandse huisartsen dit heeft ondertekend.

Op de hoogte blijven van alle actualiteiten? Blijf ons volgen over al het laatste nieuws over de zorgverzekering van 2016!

Last Updated on 4 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.