Te weinig concurrentie tussen zorgverzekeraars

Concurentie tussen zorgverzekeraars

De zorgverzekeraars concurreren nog te weinig met elkaar, ook zouden er meer nieuwe aanbieders bij moeten komen om het zorgaanbod te kunnen verbeteren. Dit is een conclusie van de tussenrapportage van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) over de concurrentie tussen de zorgverzekeraars.

Concurrentie is belangrijk tussen de zorgverzekeraars, juist door dit scherp te houden hebben de consumenten iets te kiezen. Dat hierin nog veel te verbeteren valt citeert Chris Fonteijn bestuursvoorzitter van de ACM.

Huidige situatie Zorgverzekeraars in Nederland.

Op dit moment hebben de vier grote zorgverzekeraars, VGZ, Menzis, Achmea en CZ 90 procent van de markt in handen.  Er zijn sinds de invoering van de marktwering (2006) dan ook geen nieuwe zorgverzekeraars bijgekomen. Eerder al zagen we Anno12 sneuvelen na meerdere pogingen de markt toe te treden en dit jaar zal Zorgeloos het gaan proberen.  De hindernissen die gedaan moeten worden om toe te treden tot deze markt zijn dan ook erg hoog.  De ACM gaat dan ook nu bekijken of er eventueel drempels tussenuit gehaald moeten worden om de concurrentie te kunnen verbeteren door het makkelijker te maken voor nieuwkomers.

Aantal overstappers nog vrij laag.

Het aantal consumenten dat nog nooit een overstap heeft gemaakt ligt nog steeds op 70 procent. Een van de redenen hiervan is dat er door de bomen vaak het bos niet meer kan worden gezien, dit door de vele polissen die er op dit moment bestaan. Door het hoge aantal kunnen de consumenten lastig een schatting maken wat voor hen de beste keuze is. ZorgverzekeringWijzer zet dit dan ook al jaren op de kaart voor de Nederlanders die echt onafhankelijk willen vergelijken. Een consument moet niet alleen de eerste keuze onafhankelijk kunnen bekijken, de hele markt en zo is het bij ons al jaren, aldus: Rob de Graaf van ZorgverzekeringWijzer.nl.

 

 

Last Updated on 10 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.