NIPT test bijna basispakket zorgverzekering

NIPT test

De kogel is door de kerk, minister Schippers heeft besloten om de NIPT test dit jaar toe ta laten in het basispakket van de zorgverzekering meldt de Volkskrant. Het moet enkel nog door de gezondheidsraad Gezondheidsraad goedgekeurd gaan worden maar dat moet geen problemen op leveren verwachten wij.

Wat is een NIPT test?

NIPT staat voor niet invasieve prenatale test en kan worden uitgevoerd tijdens de zwangerschap. U komt hiervoor in aanmerking als blijkt dat u een verhoogd risico heeft op het krijgen van een kind met het syndroom van Down, Edwards en Patau. Zoals het woord al zegt; niet invasieve, gaat het hierbij niet om een ingreep met kans op complicaties zoals wel bij een vruchtwaterpunctie en vlokkentest het geval is maar een simpele bloedafname volstaat.  Hieruit zal het DNA van uw ongeboren kind worden geanalyseerd op de afwijkingen die het syndroom van Down of anderen kunnen bevatten.  De uitslag van de test is meestal binnen 14 dagen bekend.

Eigen risico en de NIPT test

Indien u nog geen kosten heeft gemaakt in dit jaar dan zullen de kosten voor het uitvoeren en het onderzoek vallen onder het eigen risico.  De kosten voor dit onderzoek zijn tussen de € 400,- en € 600,- per afname en onderzoek. Het is dus verstandig als u weet dat u zwanger wilt worden dat u niet het vrijwillig eigen risico van de zorgverzekering verhoogd. Dit brengt alleen maar extra kosten met zich mee indien u hier gebruik van denkt te gaan maken.

 

Last Updated on 10 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.