Wat is keuzevrijheid van je zorgverzekering en wat kan je ermee?

Gecontracteerde zorg vs niet-gecontracteerde zorg

In de basis zijn alle basisverzekeringen hetzelfde, je krijgt precies hetzelfde pakket maar het verschil zit hem in de dekkingsgraad van deze polissen. Dit wordt ook wel keuzevrijheid genoemd, ofwel hoe belangrijk vind jij het dat je naar een gecontracteerde zorgverlener moet van de verzekeraar en is dit nou ook wel zo belangrijk?

Gecontracteerde versus niet gecontracteerde zorg.

Uiteindelijk voor de meeste consumenten maakt het hen niet uit bij welke zorgverlener ze terecht komen voor hun hulp. Vooral de chronische gebruikers hechten waarde aan een vaste therapeut of arts in een ziekenhuis. Maar wat is de achterliggende gedachte over deze gecontracteerde zorg?

Verzekeraars sluiten deals met bepaalde zorgverleners, dit kunnen ziekenhuizen maar ook therapeuten zijn en maken hier prijsafspraken mee. Voor de verzekerden van deze verzekeraars kunnen hier dan terecht, vaak zonder bij te betalen. Echter als uw zorgverzekeraar geen contract heeft met de betreffende behandelaar, dan kan dit u duur komen te staan.

De pakketten waarbij u volledige keuzevrijheid heeft zijn de zogeheten restitutiepolissen, deze zijn vaak net een paar euro duurder maar dan krijgt u tot 100% van de marktconforme prijs terug van uw zorgverzekeraar, vaak een prima deal waarmee u goed uitkomt mits de behandelaars belachelijk hoge prijzen rekenen. Heeft u een pakket zonder keuzevrijheid, dan komt u in het segment van de natura en zelfs de budgetpolis, klinkt aantrekkelijk die korting tot wel tientallen euro’s maar hier ligt het gevaar. Maakt u gebruik van een zorgverlener zonder contract, dan vergoedden sommige budgetpolissen slechts 65% van de marktconforme prijs (dat is vaak niet de prijs die u in gedachten heeft).  Kijk als u een keer naar een fysiotherapeut gaat en 30 euro moet betalen voor een behandeling en hier dan 65% van terugkrijgt, dat is geen ramp, maar indien u met hartklachten door de ambulancedienst opgehaald wordt en naar het dichtbijzijnste ziekenhuis gebracht wordt en hier een pacemaker moet krijgen (kosten rond de 10.000 euro) en hier slechts 5000 euro door uw verzekeraar van wordt betaald, dan is het zuur dat u  niet kiest voor die paar euro extra.

Minder budgetpolissen door inkrimpen maatschappijen

Het goede nieuws is wel dat er steeds minder budgetpolissen zijn en dat bijvoorbeeld VGZ dit jaar afscheid heeft genomen van een aantal van deze pakketten, deze klanten betalen nu ineens 12 euro meer per maand  dan voorheen echter hebben ze dan al wel een iets bettere dekking van 65% naa 75%. Voor hetzelfde geld heeft u vaak ook een restitutiepolis met volledige keuzevrijheid. Ook hebben we een aantal verzekeraars die welk keuzevrijheid geven voor de ziekenhuizen maar niet alle therapeuten, deze kunt u terugvinden onder een gedeeltelijke keuzevrijheid.

Uiteraard staat het u helemaal vrij om te kiezen voor welke dekking u gaat, echter het advies van ZorgverzekeringWijzer, beknibbel niet op de keuzevrijheid, het kan u duur komen te staan. Klik hier om uw zorgpremie vergelijken te starten.

Last Updated on 29 maart 2020 by Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.