Zwanger en bevallen in 2021? Denk aan je zorgverzekering

Zwangeschap en bevallen 2021

Als je graag zwanger wilt worden of dit bent, denk dan nu alvast aan de zorgkosten die je straks kunt gaan maken. Want welke zaken zitten er in het basispakket van de zorgverzekering? Wat moet je zelf betalen en voor welke zorg betaal je een eigen bijdrage?

Na het lezen van dit artikel ben je helemaal op de hoogte en klaar voor die bevalling in 2021!

Welke zorg komt uit het basispakket?

De meeste zorg rondom de zwangerschap en bevalling komt uit het basispakket van de zorgverzekering:

  • Verloskundige hulp gedurende de zwangerschap en bij de bevalling
  • Termijn echografie (12e en 20e week)
  • Bevallen in het ziekenhuis (met een medische indicatie)

Bij de bovenstaande zaken maak je geen gebruik van je eigen risico van je zorgverzekering. Voor deze zaken hoef je dan ook geen aanvullende zorgverzekering te hebben. Toch kan deze wel handig zijn als je gebruik denkt te gaan maken van de volgende zaken die veelal gebruikt worden bij de zorg rondom bevallen:

  • Bevallen in het ziekenhuis, indien men zonder medische indicatie gebruik wenst te maken van de faciliteiten in het ziekenhuis (kosten 2021: 369,40). De kosten betreft de eigen bijdrage voor het vrijwillige gebruik maken van de faciliteiten in het ziekenhuis. Je kunt hiervoor aanvullende zorgverzekeringen afsluiten om deze kosten in zijn geheel te dekken.
  • Kraampakket, iets dat de verloskundigen altijd willen dat jij dit in huis haalt voordat de bevalling plaats zal vinden. De kosten van dit pakket liggen gemiddeld rond de 40,- euro en zijn ook aanvullend te verzekeren.
  • Kraamzorg, na de bevalling heb je recht op kraamzorg, echter betaal je hier een eigen bijdrage over van 4,50 euro per uur. Dit zit ook in de aanvullende dekking bij zwangerschap.

Naast deze zaken hebben we natuurlijk nog een aantal punten die de revu kunnen passeren tijdens de zwangerschap en die vaak in de aanvullende polissen (klik in de vergelijker op dekking zwangerschap en bevallen).

  • Zwangerschapscursussen, vaak 100,- euro per deelname
  • Lactatiekundige zorg na de bevalling, tot wel 200 euro per zorgvraag
  • Het huren of kopen van een borstkolf gemiddeld 80,- euro.

Voor een uitgebreid overzicht van alle mogelijkheden rondom de vergoedingen zwangerschap en bevalling 2021 leest u hier

Kortom, denk je na over of heb je de wens zwanger te worden in 2021, denk dan aan je zorgverzekering, een aanvullende dekking weegt qua kosten vaak op tegen het gebruik van de zorg die je nodig hebt rondom een bevalling. Start direct met je zorgverzekering vergelijken!

Last Updated on 16 december 2020 by Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiƫnt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!"

Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per e-mail.