Aanvullend verzekeren, is dat wel zo verstandig?

overstappen nog 5 dagen

Het seizoen van het vergelijken van de zorgverzekering is al even begonnen, we zien dat een ieder kritisch kijkt naar zijn wensen voor de zorgverzekering van 2023. We zien echter ook nog steeds in de statistieken dat een aantal mensen kiezen voor de aanvullende verzekeringen. De vraag is dan ook, is dit wel verstandig om te doen, want is dit wel verstandig om te doen?

Aanvullende zorgverzekering

Daar waar de basisverzekering voor iedereen verplicht is voor iedereen woonachtig of werkzaam in Nederland, is de aanvullende verzekering optioneel om erbij te nemen. Je kunt je voor een aantal zaken apart verzekeren, enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Alternatieve geneeswijzen
  • Brillen en of lenzen
  • Tandarts kosten
  • Fysiotherapie

Je betaald dan maandelijks een vast bedrag voor de afname van het betreffende product waardoor jij een (gedeeltelijke) vergoeding ontvangt indien je gebruik maakt van deze diensten bij een zorgverlener. Wel dien je vaak rekening te houden met het feit of de zorgverzekeraar een contract heeft met de betreffende zorgverlener of aanbieder. Doe je dit niet, dan kan dit extra kosten met zich meebrengen.

Maar wel of geen aanvullende zorgverzekering afsluiten?

Voor een aantal zaken dien je ten alle te kijken naar je huidige situatie, dat geldt uiteraard voor de gehele zorgverzekering en zijn aspecten maar met name bij dit onderdeel kan dit belangrijk zijn.

Voorbeeld:

Ga jij trouw voor controle naar de tandarts? Gebruik je daarnaast geen extra behandelingen? Dan is het vaak goedkoper om de kosten voor de tandarts zelf te betalen in plaats van hiervoor een aanvullende zorgverzekering af te sluiten. De kosten voor een consult en het maken van een foto liggen namelijk een stuk lager dan de prijs van de aanvullende zorgverzekering (al snel meer dan 10 euro per maand). Daarnaast krijg je bij de goedkopere aanvullende tandartsen verzekering vaak maar een gedeelte van de behandeling vergoed.

Dezelfde vraag kun je stellen bij het afnemen van een brillen verzekering, dit is ook vaak een sigaar uit eigen doos dus bekijk goed of dit noodzakelijk is om dit te verzekeren of dat je dit zelf gaat betalen.

Wil je kijken wat de zorgverzekering in 2023 kost icm een aanvullende zorgverzekering of juist zonder? Start dan met je zorgverzekering vergelijken

Contractering van zorg

We stipten het punt net al even aan, heeft je zorgverzekeraar wel of geen contract met de aanbieder? Het komt namelijk steeds vaker voor dat de zorgverleners of aanbieders de contracten van de zorgverzekeraars weigeren. Dit kan zijn omdat zij vinden dat ze te weinig betaald krijgen voor de betreffende behandeling, het kan ook andersom zijn dat de zorgverzekeraar van mening is dat de kwaliteit van zorg die geleverd wordt te slecht is om een contract te hebben.

Echter bestaan er zorgverzekeringen waarbij je minder dan 75% van de behandeling vergoedt krijgt van je zorgverzekeraar. Nu hoor ik je denken ok, dat valt dan mee, maar daar kom je ook nog eens bedrogen uit. Je krijgt namelijk 75% van de marktconforme prijs vergoedt van je zorgverzekeraar indien zijn niet gecontracteerd zijn. De marktconforme prijs ligt vaak een stuk lager dan dat jouw zorgaanbieder of zorgverlener berekent voor de behandeling. Zo kan het dus zijn dat je alsnog flink in de buidel moet tasten ondanks dat je denkt dat je goed verzekert bent.

Het advies: Sluit je een aanvullende zorgverzekering af? Check dan altijd eerst of de zorgaanbieder of zorgverlener is gecontracteerd door jouw (nieuwe) zorgverzekeraar.

 

 

Het deskundige team van ZorgVerzekeringWijzer, staat continu voor u klaar! Van het laatste nieuws binnen de wereld van de zorgverzekeringen of je te helpen met je zorgverzekering vergelijken.

Kom je ergens niet uit of wil je iets van ons weten, mail ons gerust en wij proberen je zo snel mogelijk op weg te helpen in de jungle van de zorgverzekeringen!