Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

echo apparaat bij IVF?

IVF niet meer vergoed vanaf 43 jaar

15 jul 2012

Voor vrouwen die niet gemakkelijk zwanger worden, is een IVF behandeling een ware uitkomst. In Nederland was het wettelijk vastgelegd dat vrouwen tot een leeftijd van 43 jaar gebruik mochten maken van deze behandelingen. Helaas wordt deze wet nu teruggedraaid naar een maximale leeftijd van 41 jaar. Hierdoor worden sommige vrouwen flink teleurgesteld. De Nationale Commissie Artsen Ziekenfondsen heeft namelijk goedkeuring verleend om de leeftijd voor IVF behandelingen omlaag te halen naar een leeftijd van maximaal 41 jaar. Dit is maar liefst een verschil van twee jaren in voorgaande jaren. Hierdoor kunnen minder vrouwen in de toekomst genieten van een vergoeding inzake een IVF behandeling.

Economisch moeilijke context

Volgens professor Michel De Vos, hoofd van het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde van het UZ Brussel is de leeftijdsvertraging van deze behandelingen een zeer goede beslissing inzake de economisch moeilijke context van besparingen. "De resultaten van meerdere wetenschappelijke studies stellen een efficiëntiedaling vast, van de techniek bij vrouwen boven 41 jaar. In dit stadium is het evenwicht tussen de kost en het slaagpercentage niet meer in evenwicht". Zo haalt IVF in België een slaagpercentage van 5 procent bij vrouwen van 40 tot 43 jaar, aldus het rapport van het "College of Physicians for Assisted Reproduction Therapy" uit 2009. De maatregel dat de leeftijd terug gebracht wordt naar een leeftijd van 41 jaar wordt op zijn vroegst ingegaan op 1 januari 2013, dit hoopt Ri De Ridder, directeur-generaal van het Riziv. Twee categorieën van de Nederlandse patiënten kunnen alsnog gebruik maken van IVF die door de zorgverzekeraar vergoed wordt. Dit zijn vrouwen die een beroep hebben gedaan op een eiceldonatie of vrouwen die hun eicellen hebben laten invriezen zodat ze deze op een later tijdstip konden gebruiken.  Tevens wil de Nationale Commissie ook de terugbetalingsleeftijd verlagen van intra uteriene inseminatie van 42 jaar naar 41 jaar. Deze besparingsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat er een kostenbesparing naar voren komt van maar liefst 18.7 miljoen euro.

Minder snel helpen

De Nederlandse gynaecologen en patiënten vinden deze plannen minder succesvol als bovenstaande personen. De gynaecologen en patiënten stelden het dan ook voor om minder snel patiënten te helpen en te kiezen voor andere goedkopere maar effectieve middelen. Bij de eerste twee IVF Pogingen bij vrouwen tot 38 jaar zal dan voortaan enkel één embryo teruggeplaatst worden in de baarmoeder. Normaal gesproken zijn dit altijd twee embryo’s. Minister Schipper vindt deze aanbevelingen ook zeer interessant klinken en vindt dit het nadenken waard. Volgens het CVZ (College voor Zorgverzekeringen) worden de patiënten met deze maatregel vooral meer ontzien doordat de bezuinigingen vooral worden bereikt door middel van doelmatigheidswinst. De gehele besparing levert volgens het CVZ een bedrag op van ruim 38 miljoen euro op jaarbasis. 

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.