Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

kiezer decentralisaties

Kiezer heeft geen vertrouwen in decentralisaties

21 feb 2014

Voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen van dit jaar is gezondheidszorg het belangrijkste thema voor veel kiezers. Vier jaar geleden was dit nog veiligheid maar dat thema heeft inmiddels plaats gemaakt voor thuis-, jeugd- en ouderenzorg. Dit blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo, dat gisteren gepubliceerd werd.

Ten opzichte van de vorige gemeenteraadsverkiezingen stijgt gezondheidszorg van 33% naar 41% op het lijstje van belangrijkste onderwerpen waar het in de gemeenteraadsverkiezingen over zou moeten gaan.

Bekendheid decentralisaties

Momenteel vindt er in Nederland een herverdeling van taken plaats binnen de overheid, de zogenaamde decentralisaties. Zowel de langdurige zorg, de jeugdzorg als werk & inkomen worden na de drie grote decentralisaties belangrijke taken van de gemeente. Ruim zes op de tien (62%) Nederlanders hebben hier iets van meegekregen. Vooral de decentralisatie van de ondersteuning en begeleiding van zorgbehoevende mensen (71%) en de jeugdzorg (61%) is bij de meerderheid bekend.

Weinig vertrouwen decentralisaties

Van alle Nederlanders gaat 28% te maken krijgen met minimaal één van deze overgehevelde taken. Van iedereen die ermee te maken gaat krijgen heeft ongeveer tweederde er geen vertrouwen in dat de gemeenten dit vanaf 2015 goed kunnen uitvoeren. Vooral in een goede uitvoering van de jeugdzorg door gemeenten heeft een groot deel (69%) weinig tot geen vertrouwen. Argumenten die hiervoor gegeven worden zijn de gespecialiseerde mensen die niet bij de gemeente werken zoals psychologen en begeleiders. Een ambtenaar zou volgens de aankomende kiezers nooit goed kunnen bekijken en beoordelen wat er speelt in een kort tijdsbestek. De gemeente zou niet de juiste kennis en kunde in huis hebben om de juiste keuzes te kunnen maken en daarom geleid worden door de grotere GGZ instellingen. De kennis ligt volgens de aankomende kiezers echter bij de kleinere partijen. Lager opgeleiden hebben vaker dan gemiddeld te maken met de langdurige zorg maar hebben nauwelijks in de gaten wat hen, na de decentralisaties, boven het hoofd hangt.

Bron: TNS Nipo

 

 

Rob de Graaf

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige en verbetermanager binnen de zorg. "Sinds het begin van de website hebben wij gekeken hoe we het zo eenvoudig mogelijk kunnen maken voor de consument om hun weg te vinden in het oerwoud van de verzekeraars." U kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.