Zorgpremie alarm!

Ontvang automatisch bericht indien alle zorgpremies bekend zijn!

verblijf in basispakket

Kortdurend verblijf op medische indicatie vanuit basispakket 2017

31 mei 2016

Een kortdurend verblijf in een zorginstelling voor de zorgvrager die vanwege vanwege medische redenen niet meer thuis kunnen wonen, ook wel het eerstelijns verblijf genaamd, zal vanaf 1 januari 2017 vanuit het basispakket 2017 worden betaald. Dit laat minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), weten aan de tweede kamer middels een brief. 

Welk voordeel biedt deze maatregel in het basispakket?

Op dit moment is er voor deze zorg nog een tijdelijke subsidieregeling, deze is getroffen met de overgang van de verschillende zorgvormen naar nieuwe wetten welke vorig jaar zijn ingesteld. Nu deze zorg vanuit het basispakket gerealiseerd zal worden kunnen de zorgverzekeraars afspraken maken met revalidatiecentra en verpleeghuizen omtrent het inkopen van de zorg. Het voordeel voor de zorgvrager is dan ook dat ze de zorg op de juiste plaats op het juiste moment zullen ontvangen. 

Bij welke indicaties kan men gebruik maken van deze kortdurende verblijven?

In principe is het op medische indicatie waardoor de zorgvrager hier gebruik van kan maken, denk hierbij aan de zorg na een heupfractuur of een knie operatie. Hierdoor is het vaak onverantwoord dat de vaak oudere zorgvrager plots terug moet naar huis en hier niet goed voor zichzelf kan zorgen. Door deze oplossing zal de zorgvrager niet alleen sneller revalideren maar tevens een veiliger gevoel hebben en hoeft deze niet onnodig lang een bed in het ziekenhuis te bezetten. Overigens is dat laatste ook een aangenaam pluspunt voor de ziekenhuizen, afgelopen weken komt er al regelmatig naar voren dat er veel ziekenhuizen vol liggen en geen plek hebben voor nieuwe zorgvragers waardoor deze soms moeten uitwijken naar omliggende ziekenhuizen. Hopelijk zal er door deze maatregel hierin ook wat meer ruimte komen waardoor de zorgvrager hier optimaal van kan profiteren. 

Wat verandert er nog meer in het basispakket 2017? 

  • Borstreconstructies op medische indicatie bij vrouwen en transgenders in het basispakket
  • Bovenste ooglidcorrecties op medische indicaties terug onder voorwaarden.
  • Besnijdenis bij mannen (niet op religieuze gronden).
  • Fysiotherapie bij claudicatioklachten in het basispakket 2017
  • Nivolumab per direct opgenomen in het basispakket

Mogelijk verdwijnt het gebruik van hoge doseringen paracetamol (1000mg) en vitamine D (bij chronische tekorten) uit het basispakket 2017. Dit ligt nu onder voorstel bij de minister waardoor we hier later meer informatie over kunnen verstrekken. 

De werkelijke inhoud van het basispakket zal bekend gemaakt worden op prinsjesdag, de derde dinsdag van September.

Frans Kooning

Oprichter van ZorgverzekeringWijzer.nl, gespecialiseerd verpleegkundige van beroep. "Een website moet gemaakt zijn voor de patiënt (consument), dat laten we dan ook terugkomen op alle vlakken. Wij volgen al het laatste nieuws op de minuut, en delen dat graag met u!" Heeft u vragen of tips, u kunt mij bereiken per Email of Google+.

Reacties op dit bericht

Schrijf een reactie

Comment is te kort. Comment is te lang.
Uw naam is verplicht.
Uw emailadress is onjuist.
Verstuur als e-mail Printen Bewaar als PDF

Beste bezoeker van ZorgverzekeringWijzer.nl, uw zorgverzekering vergelijken is bij ons geheel gratis! Dit is mede mogelijk doordat als wij eventuele klanten doorsturen naar sommige verzekeraars wij daar een vergoeding voor krijgen. Wij vragen u daarom om uw adblocker uit te zetten om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van ZorgverzekeringWijzer.nl zodat dit een toegankelijk platform blijft voor iedereen

Via instellingen van uw adblocker kunt u deze uitzetten. Bedankt!

Vergelijking tussen verzekeraars

Maak een selectie uit drie verzekeraars die u naast elkaar wilt plaatsen voor een vergelijking.